Logo
Ispiši ovu stranicu

DOK-ING i A1 Hrvatska predstavili prvu primjenu 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 26 GHz Istaknuto

DOK-ING i A1 Hrvatska predstavili prvu primjenu 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 26 GHz

Zagrebački DOK-ING, svjetski priznata kompanija za razvoj specijaliziranih robota koji se primjenjuju se u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite, na 30-u godišnjicu poslovanja, prvi u Hrvatskoj koristi 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz koju je omogućila A1 Hrvatska primjenom najmodernije radijske tehnologije i 5G FWA odnosno fiksnog bežičnog pristupa.

Gigabitnu 5G mrežu, niske latencije i visokog kapaciteta koriste za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima. „DOK-ING je globalni tržišni lider u području robotskih sustava koji rješavaju najsloženije zadatke u ekstremnim uvjetima.

„Kao kompanija predana razvoju znanja i inovacija, sa zadovoljstvom pozdravljamo suradnju s A1 Hrvatska u primjeni 5G mreže u frekvencijskom pojasu 26 GHz. Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda“, rekao je Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING.

A1 DOK ING Marijo Grgurinovic

„Svoju poziciju lidera u inovacijama i uvođenju tehnoloških noviteta A1 Hrvatska nastavlja uvođenjem i primjenom 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW). To omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane“, rekao je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske Tomislav Makar.

A1 DOK ING Tomislav Makar

„Akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz osigurali smo dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustava. Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne, tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i na taj način korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps“.

Upravo je A1 Hrvatska prva demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz te u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz. Nakon konkretne poslovne primjene A1 5G mreže u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj te u razvoju i upravljanju logističkim robotom Gideon Brothersa, suradnja s DOK-ING-om prvi je primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj. Potvrda je to ubrzane izgradnje infrastrukture nove generacije kao i ulaganja privatnih kompanija u inovacije i digitalizaciju Hrvatske.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.