Logo
Ispiši ovu stranicu

Lenovo ostvario 65 posto veću zaradu, ali i njih muči manjak čipova Istaknuto

Lenovo ostvario 65 posto veću zaradu, ali i njih muči manjak čipova

U grupaciji Lenovo, najvećem proizvođaču osobnih računala na svijetu, očekuju kako će globalna nestašica čipova potrajati i tijekom prve polovice 2022. godine.

U drugom su fiskalnom tromjesječju (zaključno s 30. rujnom) uspjeli ostvariti rast zarade od 65 posto, na 512 milijuna američkih dolara. Prošle je godine u isto vrijeme iznosila 300 mil. USD.

Rezultat bolji od tržišnog prosjeka ostvaren je zahvaljujući tome što su pravodobno osigurali više zaliha ključnih komponenata nego što je to bio slučaj s konkurencijom. Važnu je ulogu odigrao i hibridni model opskrbnog lanca, u sklopu kojeg dio komponenti biva proizveden u Lenovu.

Počinju osjećati posljedice

Ipak, i Lenovo počinje osjećati posljedice nestašice, što se očituje ponajprije u kašnjenju isporuka osobnih računala, pametnih telefona i web poslužitelja. To su prepoznali i investitori, pa je cijena dionice Lenova pala do pet posto nakon objave poslovnih rezultata. No, vrijednost te dinice porasla je za više od 70 posto unazad godinu dana.

Glavni izvršni direktor i predsjednik Lenova Yang Yuanquin i dalje očekuje kako kriza zbog manjka čipova neće biti razriješena prije prve polovice iduće godine jer je potražnja za komponentama i dalje vrlo snažna, naročito u segmentu IT-ja i proizvodnje električnih vozila. To će ostati veliki izazov, kako za Lenovo tako i za druge tvrtke koje se oslanjaju na elektroničke komponente.

Prihodi Lenova su porasli za 23 posto, na 17,9 milijardi USD, nešto više od očekivanja analitičara, piše Reuters. Lenovo je nastavio povećavati svoj udio u broju isporučenih osobnih računala na globalnoj razini, iako je taj rast - nakon pet uzastopnih kvartala obilježenih dvoznamenkastim porastom - sad bio tek 1,8 posto.

Analitička kuća Gartner objavila je kako je rast broja isporučenih osobnih računala u rujnu općenito usporio zbog problema s nestašicom čipova, ali i zbog toga što su epidemiološke mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 popustile, pa su se potrošači okrenuli drugim nabavkama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.