Logo
Ispiši ovu stranicu

Samsungova zarada porasla za gotovo trećinu zahvaljujući čipovima Istaknuto

Samsungova zarada porasla za gotovo trećinu zahvaljujući čipovima

Tvrtka Samsung Electronics očekuje kako je tijekom tromjesječja koje je završilo u rujnu ostvarila operativni profit od 13,26 milijardi američkih dolara, za 28 posto više nego lani.

To bi trebala biti najbolja Samsungova operativna zarada u zadnje tri godine, od trećeg kvartala 2018. godine. Ipak, manja je od očekivanja analitičara. Konsolidirana prodaja porasla je devet posto u odnosu na 2020. godinu, potaknuta povećanom potražnjom za potrošačkom elektronikom tijekom pandemije.

Južnokorejski div elektronike nije objavio kako je poslovao svaki njegov odjel, među kojima je i onaj koji se bavi proizvodnjom poluvodiča. Ali, poznato je kako Samsung posluje otežano zbog globalne nestašice čipova i zatvaranja pojedinih proizvodnih pogona diljem svijeta nakon uvođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Nestašicu čipova počinju osjećati svi

Nestašica čipova najviše je pogodila poslovanje s pametnim telefonima, dok su se logistički problemi ponajprije osjetili u odjelu za potrošačku elektroniku.

S druge strane, rastuća cijena poluvodiča pomogla je dijelu Samsunga koji ih proizvodi. No, daljnji rast tih cijena mogao bi biti zaustavljen tijekom tekućeg kvartala ako dođe do povratka zaposlenika u urede, a gospodarstva se vrate koliko-toliko normalnom poslovanju.

Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i elektroničkih zaslona. Cjeloviti poslovni rezultati ove tvrtke trebali bi biiti objavljeni do kraja listopada.

Nestašica čipova počinje se osjećati u cijeloj industriji pametnih telefona, piše CNBC. Tvrtke poput Applea i Samsunga dosad su se mogle oslanjati na zalihe, ali to ne može potrajati vječno. Drugi proizvođači već muku muče ne bi li došli do svih dijelova za svoje uređaje koje su naručili, zbog čega bi moglo doći do kašnjenja pojedinih top modela.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.