Logo
Ispiši ovu stranicu

Europski parlament predlaže zabranu korištenja tehnologija prepoznavanja lica Istaknuto

Europski parlament predlaže zabranu korištenja tehnologija prepoznavanja lica

Europski parlament pozvao je europske zakonodavce na uvođenje zabrane korištenja tehnologija prepoznavanja lica i drugih oblika nadzora.

Zabrana bi se trebala odnositi na snage reda i zakona te obuhvatiti uporabu algoritama za prediktivni policijski posao.

Europski su parlamentarci nedavno predložili i usvojli mjeru kojom je zatražena trajna zabrana niza automatiziranih analitičkih i tehnologija prepoznavanja koje policija i sudske vlasti koriste u obračunu s kriminalcima.

Zabrana biometrijskog nadzora odnosila bi se na javne površine, dok bi na tehnologije koje prikupljaju podatke praćenjem hoda, uzimanjem otiska prsta, uzorka DNK i glasa te drugih biometrijskih i bihevioralnih signala bila stavljena pod moratorij. Uz to, privatnim bi tvrtkama bilo zabranjeno upravljanje bazama podataka nastalim korištenjem tehnologija prepoznavanja lica, što bi znatno otežalo poslovanje tvrtki kao što je Clearview AI na području Europske unije.

Moratorij do sazrijevanja

Europski parlamentarci smatraju kako tehnologije prepoznavanja lica nisu još spremne za široku uporabu.

Potrebno je uspostaviti odgovarajući regulatorni okvir kako bi se zaštitilo privatnost građana prije no što će policiji i drugim službama biti omogućeno njihovo redovno i svakodnevno korištenje. Prepoznavanje lica posebno je izdvojeno jer europarlamentarci smatraju kako se mora razviti u dovoljnoj mjeri ne bi li funkcionirala bez predrasuda i diskriminacije, piše Gizmodo.

Ova je mjera Europskog parlamenta neobvezujuća pa stoga zasad ne predstavlja puno više od javnog izražavanja stava. Ipak, nemali broj europskih političara vjerojatno se neće protiviti ako će biti pretočena u zakon i ako ju Europska komisija prihvati i usvoji.

Europski parlament uskoro treba glasovati o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, koji bi trebalo biti regulirano korištenje algoritama i umjetne inteligencije u EU. I taj bi zakon trebao ograničiti ovlasti policije pri korištenju tehnologija prepoznavanja lica na javnim prostorima, osim u iznimnim slučajevima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.