Logo
Ispiši ovu stranicu

Qualcomm kupuje tvrtku koja se bavi automobilskim dijelovima Istaknuto

Qualcomm kupuje tvrtku koja se bavi automobilskim dijelovima

Proizvođač procesora Qualcomm najavio je kako će za 4,5 milijarde američkih dolara preuzeti Veoneer, tvrtku koja proizvodi automobilske dijelove i softver.

Do akvizicije će doći u suradnji s investicijskom tvrtkom SSW Partners. Glavni cilj preuzimanja je Arriver, dio Veoneera koji se bavi računalnim vidom i asistencijom u vožnji, između ostalog. Ostale segmente tvrtke preuzet će SSW, koji će ih potom prodati zasebno.

Veoneer je u srpnju ove godine postigao dogovor o preuzimanju s Magna Internationalom. Zbog kršenja tog dogovora će Veoneer Magni platiti 110 milijuna USD.

Ova akvizicija, piše CNBC, pokazuje koliko je Qualcommu i drugim tehnološkim tvrtkama važna postala proizvodnja automobila nakon što sve više modela u sve većoj mjeri koristi senzore, procesore i druge slične dijelove.

Mali, ali brzo raste

Njihova ulaganja u napredne sustave za asistenciju pri vožnji (advanced driver-assistance system, ADAS) rastu iz godine u godinu. Zahvaljujući tim sustavima vozila mogu automatski ostati u odgovarajućoj traci na vrijeme zakočiti kako bi izbjegla sudar.

Nisu u potpunosti autonomni, ali se oslanjaju na brojne senzore i algoritme kakve koriste i sustavi za samostalnu vožnju. Stoga je napretke na jednom području ćesto moguće primijeniti na drugome i obrnuto.

U Qualcommu planiraju integrirati softver Arriver u platformu Snapdragon Ride, nastalu suradnjom Veoneera i Qualcomma tijekom prošle godine. Ta je platforma, tvrde u Qualcommu, u znatno većoj mjeri otvorenija nego konkurentski proizvodi, što znači kako proizvođači automobila i njihovi dobavljači mogu dodavati vlastite značajke.

Veliki proizvođači poput američkog GM-a predstavili su vlastite softverske platforme, koje će se automatski nadograđivati bežičnim putem. Nadaju se kako će kupcima moći prodati dodatne značajke poput vožnje bez korištenja ruku.

Qualcommov odjel koji se bavi automobilima još je mali, ali brzo raste. Tijekom zadnjeg tromjesječja ostvario je prihod od 253 mil. USD (usporedbe radi, odjel za mobilne uređaje uprihodio je 3,86 mlrd. USD), uz porast od 83 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.