Logo
Ispiši ovu stranicu

Nakon samo tri godine TikTok ima milijardu korisnika Istaknuto

Nakon samo tri godine TikTok ima milijardu korisnika

Aplikacija TikTok dosegla je milijardu aktivnih korisnika na globalnoj razini.

U siječnju 2018. godine imala je 55 milijuna korisnika. Taj je broj porastao na više od 271 milijun do prosinca iste godine, da bi godinu dana kasnije se umalo udvostručio, na 507 milijuna.

Prošlog ljeta zabilježeno je blizu 700 milijuna aktivnih korisnika. Rujan ove godine, eto, još nije završio, a u TikToku ih broje milijardu.

Usporedbe radi, Facebok - i dalje najveća društvena mreža na svijetu - tijekom prošlog je tromjesječja imao 3,51 mlrd. mjesečno aktivnih korisnika u svim svojim aplikacijama, što uključuje Instagram i WhatsApp. U prethodnom tromjesječju bilo ih je 3,45 mlrd.

Uspjeh mnogi pokušavaju oponašati

TikTok, u vlasništvu privatne kineske tvrtke ByteDance, korisnicima omogućava kreiranje, objavu i dijeljenje kratkih video zapisa. Izvan matičnog tržišta postao je popularan munjevitom brzinom tijekom karantena uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Taj su uspjeh, piše CNBC, brzo počeli oponašati i drugi. Facebook je prošlog kolovoza ponudio Instagram Reels, iz Snapa je prošle godine stigla najava slične značajke, nazvane Spotlight, dok su u Googleovom YouTubeu prošlog rujna uveli značajku Shorts.

TikTok je rastao po broju korisnika usprkos nemalim teškoćama s kojima se našao suočen.

Za mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa toj je aplikaciji prijetila zabrana zbog toga što su načini na koje upravlja podacima i pohranjuje ih smatrani prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Nastavak poslovanja u Sjedinjenim Državama bio je uvjetovan prodajom američkoj tvrtci, pri čemu je Oracle isplivao kao najizgledniji kupac.

Ali, kako je vlast preuzeo aktualni američki predsjednik Joe Biden taj je spor pao u zaborav, a TikToku je omogućeno normalno poslovanje. Predsjednik Biden je također postavio mjerila prema kojima vlasti mogu procjenjivati rizike koje aplikacije povezane s inozemnim suparnicima predstavljaju po SAD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.