Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija predložit će uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele Istaknuto

Europska komisija predložit će uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele

Europska komisija uskoro će predstaviti prijedlog zakona kojim bi univerzalni punjači za mobilne uređaje mogli postati obvezni u Europskoj uniji.

Uz to, navodno će zatražiti i standardizaciju utora za punjenje te razdvajanje prodaje punjača i uređaja, piše Reuters.

Europski dužnosnici, među kojima je i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, već više od deset godina nastoje nametnutni jedinstveni standard za punjače pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja.

Kao glavne argumente u prilog tom nastojanju ističu jednostavnije korištenje uređaja i manje štete za okoliš. Također procjenjuju kako bi univerzalni punjač mogao pojeftiniti uređaje za 250 do 300 kuna, odnosno kupcima donijeti uštedu veću od pola milijarde eura na razini Unije.

Procjenjuje se kako godišnje oko 51 tisuća tona punjača završi kao digitalno smeće, dok elektronski otpad u Uniji raste do pet posto godišnje.

Proizvođači, predvođeni Appleom, takvim se inicijativama protive. Tvrde kako će time biti smanjene inovacije, kupci će biti ljuti, a nastat će i više elektroničkog otpada.

USB-C kao zajednički standard

Početkom prošle godine Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

Borzan je tada najavila kako standardizacija punjača treba biti tek mali korak prema održivijoj potrošnji. Istaknula je također kako zbog lošeg dizajna mobitela veliki broj građana mora razmjerno brzo kupovati novi uređaj.

Zasad još nije poznato na kojem bi standardu kao zajedničkom Europska komisija mogla inzistirati, ali pretpostavlja se kako je riječ o već prilično rasprostranjenom standardu USB-C. Najveći pojedinačni gubitnik mogao bi biti Apple, koji već godinama tvrdoglavo inzistira na vlastitom standardu Lightning.

Prema istraživanju koje je naručila Europska komisija, svaki drugi pametni telefon prodan tijekom 2018. godine bio je opremljen za punjenje putem standarda USB-B. Nešto manje od trećine koristilo je za to USB-C, a njih 21 posto Lightning.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.