Logo
Ispiši ovu stranicu

Proradio najveći svjetski pogon za izvlačenje ugljika iz atmosfere Istaknuto

Proradio najveći svjetski pogon za izvlačenje ugljika iz atmosfere Climeworks

Pogon Orca, osmišljen kako bi iz atmosfere izvlačio ugljik-dioksid i pretvarao ga u stijene, smješten je na jugozapadu Islanda.

Nazvan prema islandskom nazivu za energiju (orka), sastoji se od četiri jedinice, od kojih svaka ima po dvije metalne kutije koje izgledom podsjećaju na brodske kontejnere. Nastao je suradnjom švicarskog startupa Climeworks i islandske tvrtke Carbfix. Procjenjuje se kako je koštao između 10 i 15 milijuna američkih dolara.

Kad radi punim kapacitetom može izvući četiri tisuće metričkih tona ugljiik-dioksida iz zraka svake godine, po cijeni od oko 800 USD po toni. To je približno ekvivalentno emisiji koju ispusti oko 870 automobila. Znanstvenici procjenjuju kako moramo dosegnuti milijardu metričkih tona godišnje kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu, piše Clean Technica.

Čini se kao kap vode u oceanu, što doista i jest. Ali, s druge strane, još do prije 15 godina proizvodnja električne energije korištenjem solarnih panela također je bila prilično skupa i značajno manje rasprostranjena. Pobornici tehnologije izvlačenja ugljika nadaju se kako će i ona proći sličnu preobrazbu i pritom imati manje štetan utjecaj na okoliš.

Tehnologije i dalje preskupe

Pri izvlačenju ugljik-dioksida Orca koristi ventilatore koji zrak usisavaju prema ugrađenim filterima. Kad se filter napuni kolektor biva zatvoren, a temperatura podignuta kako bi mogao početi proces izdvajanja nakon što plin dosegne visoke razine koncentracije.

Potom ga se miješa s vodom i zatim ubrizgava u obližnju bazaltnu stijenu na dubini od tisuću metara, gdje će se s vremenom mineralizirati.

Ugljik-dioksid jedan je od ključnih stakleničkih plinova zbog kojih se Zemlja ubrzano zagrijava, a klima mijenja prema ekstremnijim krajnostima.

Pobornici tehnologija izvlačenja ugljika uvjereni su kako bi pogoni poput ovog mogli postati važan alat u borbi protiv klimatskih promjena, piše Guardian. Kritičari, pak, upozoravaju kako su te tehnologije i dalje preskupe za masovno korištenje te kako bi mogla proći desetljeća prije no što se to promijeni.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.