Logo
Ispiši ovu stranicu

Nijemci pritišću Europu, traže sedam godina jamstva za mobitele Istaknuto

Nijemci pritišću Europu, traže sedam godina jamstva za mobitele

Njemačka vlada predlaže produljenje softverske i tehničke podrške za pametne telefone i srodne uređaje na sedam godina.

Njemačka savezna vlada otpočela je pregovore s Europskom komisijom o promjeni legislative koja regulira popravak i održavanje pametnih telefona i tablet računala.

Europska komisija želi prisiliti proizvođače tih uređaja na produljenje podrške za rezervne dijelove i softverske nadogradnje na pet godina (odnosno šest za tablet računala), ali Nijemci žele taj rok produljiti na punih sedam. Cilj je smanjiti štetan utjecaj uređaja iz te kategorije na okoliš i smanjiti količine digitalnog otpada.

Uz to traže prodaju rezervnih dijelova po "razumnoj cijeni", zbog čega bi proizvođači morali objaviti koliko koštaju i ne povećavati cijene tijekom vremena.

Europska komisija namjerava odrediti rok od maksimalno pet radnih dana za dostavu rezervnih dijelova. Nijemci i to žele skratiti. Također su podržali Komisijin plan uvođenja oznaka energetske učinkovitosti i popravljivosti. Potonje bi trebalo pokazati u kojoj mjeri pojedini uređaj može popraviti njegov vlasnik.

Proizvođači: Tri godine su dovoljne

Proizvođači se, piše Apple Insider, tome protive i predlažu produljenje na tri godine za softverske nadogradnje, odnosno dvije godine za funkcionalne nadogradnje. Što se rezervnih dijelova tiče, smatraju kako u ponudi trebaju biti zasloni i baterije jer se druge komponente razmjerno rijetko kvare.

Očekuje se kako bi Europska unija svoj prijedlog novih mjera trebala formirati i predstaviti do 2023. godine.

Europski je parlament prošle godine podržao koncept prava na popravak rezolucijom kojom je od Europske komisije zatraženo obvezno označavanje proizvoda i problema koji se mogu pojaviti vezano uz rok trajanja. Španjolska je već odobrila nacionalni standard zaštite potrošača kojim se traži trogodišnje jamstvo, kao i dulju dostupnost rezervnih dijelova.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.