Logo
Ispiši ovu stranicu

Krenula s radom Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost Istaknuto

Radovan Fuchs, ministar znanosti Radovan Fuchs, ministar znanosti

Cilj Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost izgradnja je kompetitivnog sustava temeljenog na načelima otvorene znanosti i otvorenog pristupa.

U Zagrebu je službeno počelo djelovanje institucija članica Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ).

Riječ je o inicijativi koja okuplja Hrvatsku zakladu za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta (Srce) u Zagrebu.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost trebao bi postati nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje omogućava u potiče otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka.

Priključak za Europu

Inicijativa je rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Hrvatskoj. Pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost.
Trebala bi stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje koji nastaju u Hrvatskoj bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti.

"Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti i istraživanja, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti.

Isto tako, otvorena znanost omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito. Očekujemo kako će rezultati Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost značajno doprinijeti oblikovanju modernog istraživačkog prostora u Hrvatskoj koji će se temeljiti na načelima otvorene znanosti", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Završetkom projekta HR-ZOO bit će izgrađena infrastruktura koja će - zajedno s uspostavljenim nacionalnim oblakom za otvorenu znanost – činiti model okruženja za otvorenu znanost u Hrvatskoj usklađen s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama", naglasio je Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra

Više informacija možete doznati ovdje: Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.