Logo
Ispiši ovu stranicu

Europski sud spornu praksu telekoma proglasio nezakonitom Istaknuto

Europski sud spornu praksu telekoma proglasio nezakonitom

Europski sud pravde po drugi je put presudio kako nulta ocjena, kontroverzna praksa telekom operatera, nije u skladu s europskim pravilima o slobodi pristupa internetu.

Nulta ocjena (zero-rating) je izraz koji opisuje praksu u sklopu koje pružatelj usluga pristupa internetu ne naplaćuje podatkovni promet za određenu aplikaciju ili skupinu aplikacija, niti se taj promet računa kao dio ukupnog prometa ostvarenog na nekom uređaju.

Često je riječ o popularnim aplikacijama kao što su Facebook, Spotify i druge. Telekomi ovu praksu koriste kako bi privukli i zadržali korisnike. Kontroverzna je zbog toga što je u suprotnosti s načelima neutralnosti interneta.

Europski su zakonodavci prvi set pravila o neutralnosti interneta usvojili još 2015. godina. Taj je set bio kritiziran zbog prevelike općenitosti odredbi, što je omogućavalo podrivanje načela prema kojem sav internetski promet treba tretirati na isti način.

Pojedini telekomi su, piše Tech Crunch, nastavili nuditi pakete s nultom ocjenom, zbog čega je nekoliko njih završilo na sudu.

Nova presuda donijela više nego što je traženo

Europski sud pravde prvu je važnu odluku vezanu uz ovu praksu donio prošle godine u sporu protiv Telenora u Mađarskoj. Presudili su kako je komercijalno korištenje nulte ocjene odgovorno za ograničavanje prava krajnjih korisnika.

Novom odlukom, donesenom u sporu protiv Vodafonea i Telekoma Deutschland u Njemačkoj, presuđeno je kako je riječ o praksi koja je u suprotnosti sa zakonski obveznim jednakim tretmanom svog internetskog prometa.

U Vodafoneovom slučaju sporno je bilo to što su nultu ocjenu uključili u pakete podatkovnog prometa kad je korisnik u drugoj državi Europske unije, dok su u Telekomu isključili praćenje podatkovnog prometa za usluge streaminga, piše Fortune.

Njemačka regulatorna agencija je nakon presude priopćila kako je presuda Europskog suda pravde donijela više nego što su tražili. Očekuju kako sporni servis Telekoma Deutschland neće moći opstati u sadašnjem obliku.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.