Logo
Ispiši ovu stranicu

Američki regulatori istražuju Bransonov let u svemir Istaknuto

VSS Unity VSS Unity Virgin Galactic

Let milijardera Richarda Bransona do ruba svemira nije prošao glatko kako se naizgled činilo.

Američka regulatorna agencija Federal Aviation Administration pokrenula je istragu zbog toga što je letjelica SpaceShipTwo tvrtke Virgin Galactic, kojom su se 11. srpnja Branson i posada otisnuli u let iznad Zemlje, skrenula sa zacrtane putanje.

Piloti Dave Mackay i Michael Masucci su tijekom leta žutim i crvenim svjetlima bili upozoreni na problem koji se pojavio dok su ubrzavali kako bi postigli najvišu predviđenu visinu leta. SpaceShipTwo se, naime, nije penjao strmo koliko je trebao. Takvo bi ih upozorenje trebalo, prema Masuccijevim riječima izrečenim tijekom sastanka s Virginovim pilotima 2015. godine, "trebalo pošteno uplašiti".

Prema proceduri, piloti su u tom trenutku trebali ili poduzeti mjere kako bi korigirali putanju ili ugasiti raketni motor i vratiti se na Zemlju. Potonje bi bila najsigurnija opcija za Bransona i posadu. Ali, let je nastavljen, a letjelica je prizemljila sigurno.
Kako je i zašto do takvog slijeda događaja došlo sad će biti predmetom istrage američkih regulatora.

Iz Virgin Galactica su poručili kako posada letjelice SpaceShipTwo nije bila u opasnosti. Promjena putanje pripisana je jakim vjetrovima, dok je reakcija pilota bila "potpuno u skladu s njihovom obukom i procedurama predviđenim za takve situacije".

Incident nije bio prvi

Let u svemir bila je dugogodišnja Bransonova želja. Pomaknuo je termin unaprijed nakon što je Jeff Bezos najavio putovanje raketom svoje tvrtke Blue Origin.

Skretanje s putanje nije prvi, niti najozbiljniji incident Virgin Galactica. Tijekom probnog leta 2014. godine dogodila se nesreća u kojoj je jedan pilot poginuo, a drugi je teško ozlijeđen. Branson se nakon toga zakleo kako neće nikome naplatiti let u svemir prije no što on osobno tamo ne uputi.

Letjelica se 2018. godine tijekom testnog leta s Maykayem i Masuccijem kao pilotima otela kontroli, ali su ju uspjeli zauzdati i sigurno sletjeti. Do incidenta je došlo, piše Verge, zbog pogreške u proizvodnji za koju su trebali proći mjeseci prije no što je popravljena. Godinu dana kasnije pronađena su ozbiljna oštećenja na ključnom dijelu letjelice.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.