Logo
Ispiši ovu stranicu

Domaći telekomi spremni su za mreže 5G, ali prateća infrastruktura kasni Istaknuto

Domaći telekomi spremni su za mreže 5G, ali prateća infrastruktura kasni

Domaći telekomi spremni su ispuniti sve obveze preuzete u sklopu dodjele radiofrekvencijskog spektra za mreže 5G, ali upozoravaju kako provedba nacionalnog plana gradnje prateće infrastrukture kasni.

Kao što smo već pisali, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je radiofrekvencijski spektar potreban za uvođenje mobilnih mreža pete generacije. Kontaktirali smo najveće domaće telekome kako bi doznali što će biti idući koraci.

"Zahvaljujući dobroj pripremi i timskom radu, A1 Hrvatska akvizirala je optimalan spektralni resurs u sva tri frekvencijska područja 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz. Model po kojem je provedena dražba investicijski je poticajan te pridonosi daljnjoj digitalizaciji društva i ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske jer omogućava ubrzana ulaganja u 5G mrežnu infrastrukturu i pokrivenost", rekao je za IT Biz Crunch Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

Uz nastavak ubrzane izgradnje 5G infrastrukture u toj tvrtci planiraju ispuniti sve preuzete obveze pokrivanja (do 2027. godine treba biti pokriveno 90 posto stanovništva i 50 posto teritorija Hrvatske, što uključuje glavne transportne cestovne i željezničke pravce), pa i napraviti više od toga.

Vladimir Skender (A1 Hrvatska)

 

"Već sada naša gigabitna A1 5G mreža dostupna je u svih 20 županijskih središta i Gradu Zagrebu. Domaći i turisti mogu na njoj surfati u turističkim središtima što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. Također, preuzeli smo obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu", pojasnio je Skender.

Za uspješnu izgradnju 5G mreže potrebna je kvalitetna distribucijska transportna mreža među gradovima, dodao je, zbog čega zato optika i 5G idu ruku pod ruku. Također, optička infrastruktura je i dugoročno rješenje koje osigurava maksimalne kapacitete. Stoga je, upozorio je Skender, nužno ubrzati izgradnju agregacijske mreže za razvoj 5G-a.

"Za to je iznimno važan Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NP-BBI), čija realizacija i korištenje odobrenih sredstava Europske unije kasne. Postoje alternative za najam međugradske optike, ali su nedostatne. Važna je i prateća infrastruktura kao što su temeljna mreža i data centri te njihova optička povezanost.

Razumijevanje i podrška lokalnih sredina, odnosno jedinica lokalne samouprave i stanovništva nužna je za osiguranje daljnje ubrzane izgradnje mrežne infrastrukture za 5G koja je preduvjet digitalizaciji i budućem radu na daljinu", naglasio je Skender.

Ciljevi do 2025. godine i dalje

"Hrvatski Telekom je uspio osigurati RF spektar u sva tri ključna 5G pojasa, što je preduvjet za značajan tehnološki iskorak. Osiguravajući najveći udio trenutno raspoloživog 5G spektra, HT-ova mreža spremna je za buduće zahtjeve u pogledu kapaciteta, velikih brzina i niske latencije, kako u privatno korisničkom tako i industrijskom segmentu", rekla je Nataša Malić, direktorica Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža u HT-u.


Nataša Malić (Hrvatski Telekom)

HT se obvezao mrežom 5G do kraja 2025. godine pokriti 90 posto stanovništva u urbanim područjima i 25 posto površine ruralnih područja, kao i 99 posto autocesta te 95 posto određenih željezničkih pravaca. Također, do kraja 2024. moraju također 4G i/ili 5G mrežom pokriti pojedina područja koja trenutno nemaju odgovarajuću razinu signala, a do sredine kolovoza te godine isto moraju učiniti za pojedina područja od posebnog interesa. Do kraja 2027. pokrivenost ruralnih područja mora iznositi 50 posto.

U planu ulaganje 130 milijuna eura

U Telemachu Hrvatska su vrlo zadovoljni rezultatima dražbe.

"Dobili smo sve što smo željeli i što nam omogućuje da ulaganjem u kvalitetu i kapacitete mreže omogućimo daljnje unapređenje mobilnih usluga kako bismo korisnicima osigurali do sada nedostižne brzine prijenosa podataka. Naš je cilj korisnicima pružiti potpuno 5G korisničko iskustvo koje im donosi gigabitne brzine, znatno nižu latenciju te veću pouzdanost i stabilnost internetske veze na mobilnoj mreži.

Istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže kako bi podržali transformaciju Hrvatske u gigabitno digitalno društvo", poručili su iz te tvrtke.

Kako izgleda puno iskustvo korištenja mreža 5G već znaju stanovnici Osijeka, gdje je odgovarajuća oprema postavljena ranije radi testiranja. U Telemachu kažu kako ubrzano rade na postavljanju nove opreme i u drugim dijelovima Hrvatske.

Što se pokrivenost tiče, iz Telemacha upozoravaju kako je dinamičko dijeljenje spektra između LTE i 5G tehnologija moguće vrlo brzo postići. Ali, to nije pravo gigabitno korisničko iskustvo kojem oni streme. "U slijedećih pet godina planiramo uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže - povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije", najavili su.

Kao potencijalnu prepreku vide strah korisnika od zračenja baznih stanica. "Taj je strah bezrazložan. Sva relevantna svjetska istraživanja nisu pokazala utjecaj mobilne tehnologije na ljudsko zdravlje, pa tako ni 5G mreže", naglasili su.

Podsjećaju i kako je riječ o strogo reguliranom području na svjetskoj razini te kako Hrvatska ima do šest puta strože granične razine u odnosu na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućih zračenja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.