Logo
Ispiši ovu stranicu

Francuzi kaznili Google s pola milijarde eura globe Istaknuto

Francuzi kaznili Google s pola milijarde eura globe

Francuska regulatorna agencija zadužena za tržišno natjecanje kaznila je Google globom od 500 milijuna eura. To je najveća dosad odrezana kazna zbog nepridržavanja odluka tog tijela.

Ogriješili su se, navedeno je u obrazloženju, o odluku iz travnja 2020. godine kojom su divu iz Mountain Viewa naloženi pregovori u dobroj vjeri s izdavačima i novinskim agencijama oko ponovnog korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravom.

U siječnju ove godine Google je pristao na sporazum s francuskim izdavačima. U sklopu tog dogovora obvezali su se na pregovore oko individualnih licenci, povezanih prava i pristupa novom servisu News Showcase.

To je zasmetalo francuske regulatore zbog toga što nije obuhvatilo raspravu o naknadi za sadašnja korištenja sadržaja pokrivena srodnim pravima za novinske djelatnosti. Također su nezadovoljni time što je Google ograničio razgovore time što su odbili u njih uključiti i fotografije. 

Googleu su stoga naložili izradu ponude izdavačima koja će uključiti korištenje zaštićenog sadržaja u roku od dva mjeseca. U suprotnom bi se mogao naći suočen s globom od 900 tisuća eura dnevno.

U Googleu su razočarani

Iz Googlea su poručili kako su izrazito razočarani odlukom francuskog regulatornog tijela jer vjeruju kako su postupali u dobroj vjeri. Smatraju kako nisu uzeti u obzir njihovi napori kako bi sporazum bio postignut, ali i ukazali na nerazumijevanje kako vijesti funkcioniraju na njihovim platformama.

Francuska je bila prva država koja je usvojila nove zakone Europske unije kojima su novinski izdavači više mogućnosti zaštite kako bi bili pravedno kompenzirani za distribuciju njihovog sadržaja.

Francuska nije usamljena u takvim nastojanjima. Australija je od Googlea i Facebooka prošle godine zatražila plaćanje naknade medijima za korištenje njihovih sadržaja. U Facebooku su isprva to odbili, ali su kasnije postigli dogovor s australskim vlastima, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.