Logo
Ispiši ovu stranicu

Richard Branson uspješno obavio let do ruba svemira i nazad Istaknuto

Richard Branson uspješno obavio let do ruba svemira i nazad YouTube

Milijarder Richard Branson, vlasnik tvrtke Virgin Galactic, uspješno je okončao suborbitalni probni let kojim je htio pokazati kako je njegova svemirska letjelica spremna za putnike koji si mogu priuštiti izlet do ruba svemira.

Branson je bio dijelom šesteročlane posade koja se letjelicom Unity popela do visine od oko 80 kilometara iznad površine Zemlje. Piloti su bili David Mackay i Michael Masucci, a pridružili su im se i voditeljica obuke astronauta u Virginu Beth Moses, inženjer leta Colin Bennett i Sirisha Bandla, Virginova dopredsjednica za odnose s vladama.

Tamo su proveli oko tri minute u bestežinskom stanju, nakon čega su se vratili spiralnom putanjom do Virginovog kozmodroma u američkoj saveznoj državi New Mexico. Branson je time službeno postao astronautom, skupa s Bennettom i Bandlom. Snimku možete pogledati ovdje.

Ostao bez riječi

Inače pričljivi 70-godišnji milijarder se po slijetanju malo borio s opisom upravo doživljenog, piše CBS News. "Sanjao sam o ovom trenutku otkad sam bio dijete, ali iskreno - ništa vas ne može pripremiti za pogled na Zemlju iz svemira. Bilo je magično... Još pokušavam to upiti, nestvarno je", rekao je.

Branson je tako za nešto više od tjedan dana uspio prestići osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji bi se sa svemirskom letjelicom New Shepard njegove tvrtke Blue Origin u svemir trebao otisnuti u utorak, 20. srpnja. Bezos je na Instagramu sportski čestitao Bransonu i dodao kako jedva čeka i sam se pridružiti klubu izletnika u svemir.

Bio je to 22. probni let svemirskog broda Unity, specifičnog po tome što ga do približno 14 kilometara iznad Zemlje nosi zrakoplov VMS Eve, nakon čega pali vlastiti raketni motor kako bi dosegao željenu visinu.

Virgin Galactic i Blue Origin među tvrtkama su koje planiraju voziti ljude na izlete do ruba svemira i nazad. Obje tvrtke su u zadnjim fazama priprema i testiranja prije no što ih ponude komercijalnu uslugu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.