Logo
Ispiši ovu stranicu

Hitno nadogradite Windowse, otkriven je ozbiljan sigurnosni propust Istaknuto

Hitno nadogradite Windowse, otkriven je ozbiljan sigurnosni propust

Microsoft je pozvao korisnice i korisnike operativnog sustava Windows na hitnu softversku nadogradnju radi ozbiljnog sigurnosnog propusta.

Sigurnosni propust PrintNightmare pogađa servis Windows Print Spooler. Iz Microsofta su upozorili kako bi zlonamjerni hakeri mogli ga iskoristiti za instalaciju računalnih programa, pregled i brisanje podataka, pa čak i stvaranje novih korisničkih računa s punim korisničkim ovlastima.

Kraće rečeno, imaju na raspolaganju dovoljno manevarskog prostora kako bi preuzeli nadzor nad vašim računalom i nanijeli vam puno štete. Stoga iz Microsofta poručuju kako softversku nadogradnju sa zakrpom ovog propusta trebate instalirati smjesta. Sistemskim administratorima su preporučili isključivanje spornog servisa dok ne instaliraju zakrpu.

Problematične prve zakrpe

Za prva se izdanja softverske zakrpe, doduše, pokazalo kako ne rješavaju problem u potpunosti. ZDNet piše kako su istraživači uspjeli pronaći način kako zaobići novopostavljenu zaštitu.

Osim Windowsa 10 problematično je i izdanje Windows 7. Iako su najavili kako više neće izdavati sigurnosne zakrpe za sedmicu nakon što su joj prestali pružati podršku prošle godine, u ovom slučaju su napravili iznimku. Što vjerojatno govori puno o tome koliko je problem ozbiljan.

Softverske nadogradnje za Windows Server 2016, Windows 10 1607 i Windows Server 2012 treba očekivati uskoro, piše CNN.

Krajem svibnja istraživači u tvrtci za računalnu sigurnost Sangfor su tvitnuli kako su pronašli propuste u Print Spooleru pomoću kojih je bio omogućen pristup više korisnika pisaču. Pritom su zabunom objavili i dokument u kojem opisuju kako ih je moguće zlorabiti.

Kad su shvatili kakvu su grešku napravili obrisali su sporni dokument, ali ne prije no što je našao put do drugih web odredišta, uključujući i web odredište namijenjeno razvojnim programerima GitHub.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.