Logo
Ispiši ovu stranicu

Tvrtka u vlasništvu Glova kažnjena s 2,6 mil. € globe Istaknuto

Tvrtka u vlasništvu Glova kažnjena s 2,6 mil. € globe

Foodinho, tvrtka za dostavu na zahtjev u vlasništvu španjolskog Glova, kažnjen je s 2,6 milijuna eura globe.

Nakon provedene istrage talijanska regulatorna agencija Garante per la protezione dei dati personali odrezala je Foodinhu poveću kaznu zbog niza kršenja europskih zakona o zaštiti privatnosti. U istrazi je sudjelovala i španjolska agencija AEDP, u kojoj su također pokrenuli postupak protiv Glova i već su ih kaznili s 25 tisuća eura globe.

Otkriveno je, između ostalog, kako su se u Foodinhu ogriješili o niz odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (poznatije po kratici GDPR), ali i zakona koji brane diskirminaciju zbog načina na koji funkcionira sustav ocjenjivanja dostavljača, njih 19 tisuća koliko ih je bilo diljem Italije u trenutku kad je istraga pokrenuta, piše Tech Crunch.

Tri mjeseca za promjene

Ta tvrtka mora uvesti niz promjena u način na koji funkcionira na tržištu, pri čemu ima na raspolaganju dva mjeseca za popravljanje najozbiljnijih prekršaja. U dodatnih mjesec dana moraju promijeniti način funkcioniranja algoritma kako bi bio usklađen sa zakonima i propisima vezanim uz zaštitu privatnosti, radnička prava i nedavno usvojenu legislativu za radnike koji rade za internetske platforme.

Na odluku regulatorne agencije vjerojatno je utjecao i dugotrajan sudski spor protiv drugog brenda za dostavu, Foodore, koji je lani kulminirao odlukom talijanskog Vrhovnog suda prema kojoj zaposlenici te tvrtke imaju puna radnička prava, bez obzira jesu li zaposleni ili samozaposleni.

Španjolski Glovo kupio je talijanski Foodinho još 2016. godine, što mu je bio prvi iskorak prema širenju na međunarodno tržište. Pokušali su se etablirati na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi, ali su se potom više fokusirali na južnu i istočnu Europu. Kod nas su nedavno preuzeli servis Pauza.hr.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.