Logo
Ispiši ovu stranicu

NFT s izvornim računalnim kodom World Wide Weba prodan za 5,4 mil. USD Istaknuto

NFT s izvornim računalnim kodom World Wide Weba prodan za 5,4 mil. USD

NFT s izvornim računalnim kodom World Wide Weba prodan je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's za 5,4 milijuna američkih dolara.

Podsjetimo, NFT je kratica za non-fungible token, izraz koji označava jedinstven i nezamjenjiv set podataka koji su često dio blockchaina. U zadnjih su godinu dana značajno dobili na popularnosti. Mogu bilo što digitalno, iako ih se u zadnje vrijeme najčešće koristi za fiksiranje digitalnih umjetnina. Obično su enkriptirani potpisom osobe koja ih je kreirala, što služi kao potvrda autentičnosti.

NFT s izvornim kodom WWW-a na dražbu je stavio njegov izumitelj Tim Berners-Lee, piše Mashable. Nadmetanje održano 23. lipnja krenulo je od početne cijene od tisuću USD i završilo na 5.434.500 USD. Taj će novac biti uplaćen inicijativama koje Berners-Lee i njegova supruga Rosemary podržavaju.

NFT u četiri dijela

"Stavljanje ovog NFT-a na dražbu bilo je prilika za prisjećanje na vrijeme kad sam prvi put napisao ovaj računalni kod prije 30 godina, kao i razmišljanje o tome koliko je daleko WWW napredovao od tada, ali i kamo bi mogao krenuti u nadolazećim desetljećima", naveo je Berners-Lee u izjavi za javnost.

NFT kojeg je ponudio na prodaju sastojao se od četiri dijela:

• izvornih datoteka izvornog koda s vremenom nastanka koje je Berners-Lee napisao

• animirane vizualizacije koda

• pisma u kojem Berners-Lee razmatra napisani kod i proces njegovog nastanka

• digitalnpg postera punog računalnog koda s njegovim potpisom.

Iako 5,4 mil. USD nije mačji kašalj, nije ni blizu dosad najvećoj postignutoj cijeni za NFT ponuđen na prodaju. Tu titulu trenutno drži umjetnik Beeple čiji je NFT prodan za više od 69 mil. USD na dražbi u aukcijskoj kući Christie's u ožujku ove godine.

Ipak, Berners-Lee uspio postići veću cijenu nego šef Twittera Jack Dorsey, koji je prodao prvi ikad objavljeni tvit kao NFT za 2,9 mil. USD.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.