Logo
Ispiši ovu stranicu

Visa kupuje švedsku fintech tvrtku Tink za 1,8 mlrd. eura Istaknuto

Visa kupuje švedsku fintech tvrtku Tink za 1,8 mlrd. eura

Visa će za 1,8 milijardi eura preuzeti švedsku bankarsku platformu Tink.

Osnovana 2012. godine, platforma Tink sa sjedištem u Švedskoj omogućava bankama i drugim financijskim tvrtkama lakše dijeljenje i pristup financijskim podacima potrošača.

Usluge tvrtke koju su u Stockholmu pokrenuli poduzetnici Daniel Kjellén i Fredrik Hedberg koristi više od 3400 banaka i drugih institucija, kao i više od 250 milijuna korisnika diljem svijeta, piše Reuters. U zadnjem krugu investicija prikupili su više od 251 milijuna eura od ulagača među kojima su bili PayPal, SEB i ABN AMRO. Zadnja procjena vrijednosti Tinka bila je 680 milijuna eura, piše CNBC.

U Visi su bili planirali preuzeti američku platformu za dijeljenje podataka Plaid za 4,4 mlrd. eura. Ali, odustali su od toga nakon što je američka vlada tužbom pokušala blokirati akviziciju, zabrinuta zbog mogućeg uspostavljanja monopola. U Plaidu su u međuvremenu odlučili ostati nezavisnom tvrtkom. Njihovu se vrijednost sad procjenjuje na 11,2 mlrd. eura.

Švedski fintech boom

Pravila Europske unije o otvorenom bankarstvu nalažu bankama omogućavanje pristupa podacima njihovih korisnika registriranim trećim stranama kako bi potakla konkurenciju u tom sektoru. Moguće je kako će preuzimanje Tinka dovesti Visu u slične probleme s regulatornim agencijama jer je riječ o jednom o najvećih igrača na tržištu otvorenog bankarstva.

Visa, inače div kartičnog plaćanja na globalnoj razini, tim potezom nastoji izvore prihoda učiniti raznovrsnijim. Kartičari su već neko vrijeme pod povećanim pritiskom regulatora zbog naknada koje naplaćuju, naročito u Europi.

Uspješno zaključenje transakcije značilo bi još jedan veliki uspjeh za švedsku startup scenu, koja je zadnjih godina iznjedrila nekoliko velikih tvrtki. Tržišna vrijednost tvrtke Klarna je, recimo, nakon zadnje runde ulaganja procjenjena na nešto više od 40 mlrd. eura, dok je startup iZettle preuzeo PayPal 2018. godine za 1,8 mlrd eura.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.