Logo
Ispiši ovu stranicu

Netko je platio blizu 30 mil. USD za let u svemir s Jeffom Bezosom Istaknuto

Netko je platio blizu 30 mil. USD za let u svemir s Jeffom Bezosom

Nepoznat netko platio je 28 milijuna američkih dolara kako bi se s osnivačem i (uskoro bivšim) glavnim izvršnim direktorom Amazona Jeffom Bezosom otisnuo u svemir u utorak, 20. srpnja.

Njih će dvojica (ili dvoje) biti članovi prve posade koju će sa sobom ponijeti suborbitalna letjelica New Shepard tvrtke Blue Origin. Pridružit će im se također i Jeffov brat Mark.

Mjesto na ovom letu bilo je moguće kupiti putem dražbe online u tri faze, okončane nadmetanjem uživo u subotu navečer. Registriralo se oko 7600 osoba iz 159 država. Sav prihod bit će doniran Bezosovoj zakladi Club for the Future, osnovanoj kako bi promicala STEM zanimanja i pomogla osmišljavanju života u svemiru u budućnosti.

Zasad nije poznato tko je uplatio nešto manje od 30 mil. USD. Nama se čini kako bi dobar štos bio da je riječ o Bezosovom ljutom rivalu Elonu Musku ili bivšoj supruzi MacKenzie Scott, ali to se ne čini naročito vjerojatnim. Iz Blue Origina su poručili kako će ime svemirske putnice ili putnika objaviti tijekom nekoliko nadolazećih tjedana.

Utrka za svemirski turizam

Iako New Shepard može ponijeti do šest osoba, čini se kako će broj članova posade biti ograničen na četiri. Ni identitet četvrtog astronauta nije dosad otkriven, no za pretpostaviti je kako će biti riječ o nekome s iskustvom u letovima u svemir.

Bespilotna letjelica neće dosegnuti orbitu, već će se popeti malo iznad Karmanove granice, zamišljene crte na visini od sto kilometara iznad površine mora koju se smatra granicom Zemljine atmosfere. Tamo će provesto oko 11 minuta, pri ćemu će putnici na nekoliko trenutaka osjetiti bestežinsko stanje prije povratka na Zemlju.

Svemirskim turizmom također se žele baviti i već spomenuti Musk, kao i milijarder Richard Branson, piše Gizmodo.

Muskova tvrtka SpaceX bi prve turiste trebala povesti svojom letjelicom Dragon krajem ove godine, dok bi Branson osobno trebao biti dio posade koja će testirati letjelicu VSS Unity tijekom ove godine. Njegova tvrtka Virgin Galactic namjerava ponuditi komercijalne letove u svemir početkom 2022. godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.