Logo
Ispiši ovu stranicu

Poznat je datum od kad Jeff Bezos više neće biti šef Amazona Istaknuto

Poznat je datum od kad Jeff Bezos više neće biti šef Amazona

Tijekom veljače ove godine Jeff Bezos potvrdio je kako će prestati biti glavni izvršni direktor Amazona. Sad je poznato i kad će tu poziciju prepustiti svom nasljedniku, Andyju Jassyju.

Nakon što je objavio kako je Amazon kupio MGM Studios za 8,45 milijardi američkih dolara, Bezos je potvrdio kako od ponedjeljka, 5. srpnja, više neće voditi tvrtku na čijem je čelu bio od osnivanja. 57-godišnji milijarder taj je datum odabrao iz sentimentalnih razloga. Naime, Amazon je pokrenut 5. srpnja 1994. godine u Seattleu (Sjedinjene Države) pa će Bezos iz američkog diva elektroničke trgovine otići točno 27 godina nakon što je osnovao tu tvrtku, piše Entrepreneur.

Trenutno najbogatiji čovjek svijeta prema popisu časopisa Forbes zadržat će mjesto izvršnog predsjednika u Amazonovu nadzornom odboru. Ne razmišlja o mirovini već se planira više posvetiti drugim tvrtkama u svom vlasništvu.

Pogled uprt u svemir

Prioritet će biti Blue Origin Space, tvrtka namijenjena svemirskim istraživanjima koju je Bezos dosad financirao prodajom Amazonovih dionica i za koju ima ambiciozne planove. Između ostalog, namjerava ju iskoristiti za postavljanje infrastrukture koja će omogućiti preseljenje teške industrije u svemir, kolonizaciju Sunčevog sustava i civilizaciju u kojoj će živjeti bilijun ljudi.

No, također se namjerava posvetiti zakladama Day 1 i Bezos Earth te novinama Washington Post.

Andy Jassy od 2016. vodi Amazon Web Services (AWS), odjel pokrenut 2002. godine koji se bavi uslugama u računalnom oblaku. Prvi proizvod za cloud ponudili su 2006. godine. Tijekom 2020. godine AWS je uprihodio 45 milijardi američkih dolara, a u prvom ovogodišnjem tromjesječju ostvarili su rast prihoda od 32 posto u odnosu na prethodni kvartal.

53-godišnji Jassy bio je ključan za širenje Amazona na tržište usluga u računalnom oblaku, gdje je danas jedan od najvećih igrača koji drži 33 posto globalne infrastrukture. Tajna njegovog uspjeha, piše CNBC, bila je u tome što je uspio AWS-ove proizvode prodati raznovrsnim tvrtkama i organizacijama, među kojima su Apple, CIA, Pinterest, Slack, Lyft...

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.