Logo
Ispiši ovu stranicu

Suosnivaču Applea prijeti milijunska tužba zbog krađe Istaknuto

Steve Wozniak Steve Wozniak Gage Skidmore | Wikipedia

Protiv suosnivača Applea Stevea Wozniaka podignuta je tužba vrijedna milijun američkih dolara jer je, navodno, ukrao tuđu ideju.

U tužbi protiv Wozniaka profesor Ralph Reilly tvrdi kako su njih dvojica tijekom sastanka 2011. godine dogovorili uspostavu tehnološkog sveučilišta. Ta je obrazovna platforma trebala biti namijenjena podučavanju odraslih računalnim i inim tehničkim vještinama. Pri promociji bi se uvelike oslanjala na Wozniakovo ime i reputaciju stečenu u ranim Appleovim danima.

Ali, to partnerstvo nikad nije zaživjelo već je Wozniak ideju realizirao samostalno pod nazivom Woz U 2017. godine, u suradnji s tvrtkom Coder Camps. Reilly je tada e-mailom od Wozniaka zatražio uključivanje u projekt, ustvrdivši kako je riječ o projektu koji mu je on predložio. Wozniak ne samo što je to potvrdio, već je i dodao kako sumnja da bi išta bilo ostvareno bez Reillyjeve inicijalne ideje.

No, Reilly se našao suočen sa zidom šutnje nakon što je zatražio udio u vlasništvu projekta. Stoga je tužio Wozniaka za krađu intelektualnog vlasništva i kršenje autorskih prava, za što traži najmanje milijun USD odštete.

Wozniakov tim: Ugovor ne postoji

Sud je, doduše, već odbacio njegovu tužbu protiv Wozniaka zbog kršenja ugovora, piše Gizmodo. Ali, uz ovu tužbu su priloženi i dokumenti poput, primjerice, ugovora s - navodno - Wozniakovim potpisom.

Wozniak tvrdi kako se ne sjeća da je išta tome slično potpisao, no nije osporio kako je riječ o njegovom potpisu. Kasnije je e-poštom pristao na korištenje njegovog imena u projektu kojeg je Reilly kanio pokrenuti.

Taj Reillyjev projekt nije jedini koji nije uspio zaživjeti, zbog čega se Wozniakov tim počeo distancirati od njega. U jednom su trenutku 2013. godine zatražili uklanjanje web odredišta za Woz Institute of Technology i rekli Reillyju da prestane kontaktirati Wozniaka izravno. Profesor je u međuvremenu zaštitio prava na web odredište, pa je ono postalo središnjim dijelom tužbe.

Wozniakov tim tvrdi kako rukovanje pred kamerama nije značilo i sklapanje ugovora te kako on osobno ne pregovara o poslu već to prepušta drugim članovima tima. Navodno se čak nije mogao ni sjetiti je li mu Coder Camps platio milijun USD za sudjelovanje u njihovom projektu, iako je njegov menadžer kasnije potvrdio uplatu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.