Logo
Ispiši ovu stranicu

Snap ima nove AR naočale, ali ne i velik pomak naprijed Istaknuto

Snap ima nove AR naočale, ali ne i velik pomak naprijed

Snap, tvrtka koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat, predstavila je novo izdanje naočala za proširenu stvarnost. Kao i prethodna, zovu se Spectacles.

Spectacles nude nove mogućnosti stvaranja i gledanja filtera za proširenu stvarnost Snapchat Lenses, koje korisnici Snapchata već naveliko koriste pri slanju videa.

Riječ je o naočalama teškim 134 grama, s dva providna zaslona svjetline do dvije tisuće nita kako bi prikaz slike bio jasan na otvorenom, pod izravnom sunčevom svjetlošću, kao i u drugim okolnostima jake rasvjete. Opremljene su kamerama koje snimaju stvarni svijet oko osobe koja ih nosi iz njene perspektive. Potom se na snimku dodaju filteri, a konačni rezultat moguće je pohraniti ili podijeliti s drugima. Podržavaju upravljanje glasom ili touchpadom ugrađenim u okvir.

Četvrta generacija Snapchatovih naočala isprva neće biti dostupna svima već samo razvojnim programerima i tvorcima sadržaja te filtera za proširenu stvarnost, kojima je za to na raspolaganju Snapchatov alat Lens Studio.

Nove naočale, stari problemi

Kako piše Ars Technica, imaju probleme slične kao i brojni drugi uređaji u toj kategoriji. Primjerice, vidno polje je prilično ograničeno. Do ozbiljnijeg napretka na tom području teško će biti ostvariti bez negativnog utjecaja na druge važne elemente dizajna koji naočale za proširenu stvarnost čine praktičnim i imerzivnim.

Druga je velika prepreka s kojom se susreću i druge tvrtke koje žele napraviti ovakve naočale (Apple, Facebook, Google i Microsoft, između ostalih) trajanje baterije. Spectacles će potrajati tek 30 minuta s jednim punjenjem.

Većina tehnologija korištenih za naočale ovog tipa već su godinama prisutne. Dosad je najveći napredak napravljen kad je riječ o softveru i rezanju troškova. Stoga je malo vjerojatno kako ćemo u dogledno vrijeme vidjeti ozbiljnije pomake naprijed.

Iako mnogi polažu nade u Appleov uređaj, najavljen za 2022. godine, nije nemoguće kako ćemo se morati strpjeti možda i deset godina prije no što naočale za proširenu stvarnost postanu sveprisutne.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.