Logo
Ispiši ovu stranicu

EU treba žešće stisnuti Facebook i Google, kaže pirat parlamentarac Istaknuto

EU treba žešće stisnuti Facebook i Google, kaže pirat parlamentarac

Legislativa Europske unije koja regulira Facebook, Google i druge velike platforme online trebala bi uključivati zaštitu prava na privatnost i anonimnost njihovih korisnika.

Zakon o digitalnim uslugama i pitanjima temeljnih prava, kojeg je Europska komisija najavila u prosincu 2020. godine, od tehnoloških divova traži odlučniji obračun s ilegalnim sadržajima poput govora mržnje i seksualnog zlostavljanja djece. Također će morati poduzeti više kako bi suzbili zlorabe njihovih platformi radi kršenja temeljnih prava i namjerne manipulacije (recimo, korištenje botova kako bi se utjecalo na ishod izbora i širenje informacija o javnom zdravstvu).

Nacrt zakona treba još biti dorađen prije no što stupi na snagu. Zastupnik Piratske stranke u Europskom parlamentu Patrick Breyer smatra kako je u sadašnjem obliku previše naklonjen velikim tvrtkama, piše Reuters. Breyer treba provesti Zakon o digitalnim uslugama kroz parlamentarnu proceduru u ime Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Obračun sa štetnim poslovnim modelima

"Ovaj je zakon prilika za preotimanje naših temeljnih prava iz ruku velikih tvrtki i njihov povratak ljudima te našim demokratskim institucijama. Moramo se obračunati sa srži problema i štetnim poslovnim modelima koji se temelje na prikupljanju i iskorištavanju osobnih podataka, prodavanju predviđanja ljudskog ponašanja i manipulaciji ljudima", naveo je Breyer.

Pripremio je izvješće sa svojim preporukama, koje uključuju pravo na anonimnost kako bi se spriječila zloraba podataka i krađa identiteta. Predložit će uvođenje obvezne interoperabilnosti kako bi korisnici jedne platforme mogli neometano komuniicirati s drugom i obrnuto, kao i višu razinu zaštite enkripcijom od pošiljatelja do primatelja. Također zagovara i omogućavanje izravnog suzbijanja nelegalnih sadržaja poduzimanjem specifičnih mjera na platformama, umjesto dosadašnjeg prepuštanja samoregulaciji i mehanizmima zajedničke regulacije. 

Parlament, u kojem se Zakonom o digitalnim uslugama bave još dva odbora osim već spomenutog, trebao bi usvojiti zajedničko stajalište do kraja ove godine, nakon čega će početi pregovori s državama članicama Europske unije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.