Logo
Ispiši ovu stranicu

Amerikanci popustili, platili otkupninu ruskim hakerima Istaknuto

Amerikanci popustili, platili otkupninu ruskim hakerima

Colonial Pipeline, tvrtka koja je morala zatvoriti više od 8.800 kilometara cjevovoda zbog kibernetičkog napada, platila je napadačima otkupninu.

Nakon što su zbog napada ucjenjivačkim softverom na pet dana morali obustaviti rad, čini se kako su u tvrtci Colonial Pipeline odlučili pokleknuti i udovoljiti ucjeni napadača. Kako prenosi BBC, navodno su platili ruskoj kriminalnoj skupini DarkSide blizu pet milijuna američkih dolara otkupnine.

Kao što smo već pisali, riječ je o cjevovodu kojim stiže 45 posto goriva za istočni dio Sjedinjenih Država, oko 2,5 milijuna barela dizela benzina i kerozina dnevno. Zbog zatvaranja cjevovoda došlo je do prekida opskrbe gorivom pa su zbog povećane potražnje cijene počele rasti. Prosječna cijena po galonu dosegla je najvišu razinu od listopada 2014. godine. Radi toga su uvedene izvanredne mjere na nacionalnoj razini, a više je američkih saveznih država proglasilo izvanredno stanje.

Loša vijest za američkog predsjednika

Colonial Pipelines isprva nije htio platiti otkupninu, ali pritisak je po svemu sudeći postao prevelik.

Taj je potez loša vijest za američkog predsjednika Joea Bidena, koji je nedavno potpisao dugo očekivanu zapovijed s ciljem podizanja kibernetičke sigurnosti na saveznoj razini, što bi SAD trebalo učiniti manje ranjivima kad su cyber napadi u pitanju. Naime, procjenjuje se kako će biti teže natjerati korporacije na ulaganja radi jačanja sigurnosti njihovih računalnih mreža nakon što su vidjeli kako Colonial Pipeline problem rješava popuštanjem ucjenjivačima.

U međuvremenu je i europski ogranak japanske korporacije Toshiba postao metom istih napadača. U toj tvrtci tvrde kako nisu otkrili da je došlo do curenja podataka izvan tvrtke, dok je tijekom napada do kojeg je došlo u utorak, 4. svibnja, izgubljena tek minimalna količina operativnih podataka. Odmah po napadu postavili su odgovarajuće zaštitne mjere.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.