Logo
Ispiši ovu stranicu

Hakeri sad ciljaju i na ulagače, ali i na usamljena srca Istaknuto

Hakeri sad ciljaju i na ulagače, ali i na usamljena srca

Otkriveno je na stotine aplikacija za pametne telefone i srodne uređaje sa zlonamjernim softverom koji žrtve mami ulaganjem u kriptovalute i dionice.

Istraživačima pri tvrtci za računalnu sigurnost Sophos netko je poslao prijavu o sumnjivoj aplikaciji za trgovanje vrijednosnicama online u Aziji. Istraga ih je dovela do web servera sa stotinama aplikacija za operativne sustave Android i iOS namijenjenih trgovanju, mobilnom bankarstvu, kupovini valuta i kriptovaluta u kojima je bio zlonamjerni softver.

Sporne aplikacije dizajnirane su kako bi zaobišle zaštitne mjere i mehanizme zlorabeći legitimne procese (poput, primjerice, onih namijenjenih malim razvojnim programerima kako bi mogli testirati aplikacije koje izrađuju). Među njima su i aplikacije koje su izgledom i funkcionalnostima oponašale izdanja poznatih financijskih tvrtki kao što su Barclays, Gemini, Kraken, TDBank i Binance. Za svaku aplikaciju kreirano je zasebno web odredište, pomno izrađeno kako bi djelovalo autentično i zavaralo korisnika.

Nakon što opljačkaju - nestaju bez traga

U ovom konkretnom slučaju kriminalci su žrtvu pokušali namamiti putem društvenih medija i lažnih profila na web odredištima za spajanje usamljenih srca, nastojeći izgraditi povjerenje uspostavom odnosa na osobnoj razini, piše ZDnet. Uspiju li u tome, nagovorit će žrtvu na preuzimanje zlonamjerne aplikacije ili posjetu lažnom web odredištu, gdje će ju navesti na unos osjetljivih podataka, ali i otvaranja računa za kriptovalute. Nakon što na taj račun žrtva prebaci sredstva prevaranti će pokupiti novac i nestati bez traga, no ne prije no što blokiraju žrtvu na mediju gdje su ju kontaktirali.

Zasad se čini kako su kriminalci odgovorni za ovu prijevaru dosad ponajviše operirali na području Azije jer su pronađeni podaci korisnika iz Japana, Južne Koreje, Kine i Malezije. Nije objavljeno koliko je ljudi na nju nasjelo.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.