Logo
Ispiši ovu stranicu

I Valve na optuženičkoj klupi zbog navodnog monopola Istaknuto

I Valve na optuženičkoj klupi zbog navodnog monopola

Wolfire Games, tvrtka koja je pokrenula projekt Humble Bundle, pokrenula je zajedničku tužbu protiv Valvea zbog servisa Steam.

U tužbi je navedeno kako Valve koristi poziciju monopola Steama na tržištu igara za stolna i prijenosna računala ne bi li iznudila "iznimno veliki udio gotovo svake prodaje ostvarene na toj platformi - 30 posto".

Tužba upućena saveznom sudu u Washingtonu (Sjedinjene Države) usredotočena je na navodno nelegalno povezivanje platforme za igranje Steam s istoimenom trgovinom igrama. Ogromna većina igračica i igrača vezani su uz Steam zbog "ogromnih učinaka mreže" i visokih troškova prebacivanja na druge platforme. Zbog toga je Steam postao nužan za izdavače igara kako bi došli do ciljane publike.

Konkurencija nije imala šanse

 

Ali, igre koje koriste Steam kao platformu također moraju koristiti i Steam Store, gdje Valve uzima trećinu od svake prodaje. Ta zloraba monopolističkog položaja dovodi do malog, ali značajnog i nepromjenjivog povećanja cijene u odnosu na doista tržišne uvjete, navedeno je u tužbi.

Također je priložen i podulji popis konkurenata koji su pokušali napraviti vlastite platforme, među kojima su CD Projekt Red, EA, Microsoft, Amazon i Epic, kao i niz besplatnih platformi među kojima su GameStop, Green Man Gaming, Impulse i Direct2Drive). Nitko od njih, istaknuto je u tužbi, nije uspio ni približno ugroziti Valveovu monopolističku poziciju, čak ni uz velika ulaganja.Najjači među njima, Epic Games, drži tek nešto više od dva posto tržišta prema pojedinim procjenama, iako Ars Technica citira direktora te tvrtke Tima Sweeneya prema kojem Epic drži 15 posto.

Postoji, doduše, način kako prodavati igre koje su na Steamu na drugim platformama, ali ga u Valveu u priličnoj mjeri ograničavaju i uvjetuju, između ostalog, uvrštavanjem u katalog Steama po cijenama koje nisu više nego kod konkurencije, a mogu ga i u potpunosti uskratiti.

Tužba je podignuta u vrijeme kad je iz Microsofta stigla najava o snižavanju naknade za igre u trgovini Microsoft Store s 30 na 12 posto od kolovoza ove godine. Također, sličnu je tužbu prije nekoliko mjeseci podignula skupina pet korisnika Steama, koji tvrde kako Valve zlorabi svoj položaj kako bi držao cijene igara na umjetno visokoj razini.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.