Logo
Ispiši ovu stranicu

Kreće li od ovog tjedna nova era digitalnog oglašavanja? Istaknuto

Kreće li od ovog tjedna nova era digitalnog oglašavanja?

Uređaji iPhone i iPad tijekom ovog će tjedna dobiti novu značajku koja bi mogla dodatno zaoštriti odnose između Applea i Facebooka.

Naime, riječ je o značajki koja će vlasnicima Appleovih pametnih telefona i tablet računala omogućiti blokiranje prikupljanja korisničkih podataka putem bilo koje aplikacije. Facebooku to, naravno, ne odgovara jer se poslovni model te tvrtke u velikoj mjeri oslanja upravo na prikupljanju i prodaji naših podataka.

U Appleu, piše BBC, planiraju s izdanjem operativnog sustava iOS 14.5 uvesti značajku App Tracking Transparency kao uključenu po početnim postavkama.

Ta će značajka prisiliti developere da od korisnika traže izričitu dozvolu kad njihova aplikacija želi koristiti oznaku IDFA (skraćenica za engleski izraz identifier for advertisers), koju koriste tvrtke koje prodaju digitalne oglase kako bi ih ciljano plasirale i mjerile njihovu učinkovitost. Prema rezultatima istraživanja, do 80 posto korisnika moglo bi uskratiti tu dozvolu.

Zaokret prema drukčijem digitalnom oglašavanju

Appleu korisnički podaci nisu naročito važni jer prihod i zaradu ostvaruje prodajom uređaja i kupovinom u aplikacijama, ne digitalnim oglašavanjem, a i oglašavaju se kao tvrtka kojoj je zaštita privatnosti korisnika važna.

No, iz Facebooka su upozorili kako bi ovaj potez mogao prepoloviti prihode koji pristižu putem njegove oglašivačke mreže, pri čemu bi najviše mogle stradati male tvrtke. Tvrde kako je dijeljenje podataka s oglašivačima ključno za kreiranje boljih korisničkih iskustava, a čelne ljude Applea su optužili kao licemjere jer će time natjerati ljude na pretplate i druge oblike ostvarivanja prihoda, od čega će jabučari profitirati.

Ipak, sudeći prema nedavnoj objavi na službenom blogu, čini se kako su prihvatili Appleov potez kao neminovan te obećali "nova iskustva i protokole za mjerenje namijenjene oglašivačima". Također su priznali kako načini prikupljanja i korištenja podataka za oglašavanje trebaju evoluirati prema modelima koji će se manje oslanjati na podatke.

Tako bi, recimo, u budućnosti mogli vidjeti više kontekstualnih oglasa, ubacivanja proizvoda i usluga u popularne podcastove i tome slično. U tom bi smjeru mogla krenuti i većina velikih digitalnih oglašivača, koji su već neko vrijeme pod pritiskom regulatornih agencija u više država.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.