Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple i Google pod pritiskom priznali kako guše konkurenciju Istaknuto

Apple i Google pod pritiskom priznali kako guše konkurenciju

Tijekom saslušanja u američkom Senatu predstavnici Applea i Googlea morali odgovoriti na pitanje priječe li te tvrtke pristup podacima prikupljenih od tvrtki koje nisu u njihovom vlasništvu, a koji bi mogli biti iskorišteni za razvoj konkurentskih proizvoda.

Fokus je bio na Appleu, kojeg je senator iz Demokratske stranje Richard Blumenthal prozvao zbog kopiranja tuđih aplikacija i ustvrdio kako je ta praksa postala toliko uobičajenom da je dobila vlastiti naziv u zajednici razvojnih programera (sherlocking).

Naziv dolazi od Appleove tražilice Sherlock iz ranih godina 21. stoljeća. Tvrtka Karelia Software razvila je vlastiti proizvod te vrste, Watson. Nakon što se Watson pokazao uspješnim u Appleu su dodali iste funkcionalnosti u Sherlock i izgurali Kareliu iz tržišta, a sherlock je kasnije postao naziv za bilo koju situaciju u kojoj je Apple kopirao tuđu ideju koja je zaprijetila njihovom proizvodu ili usluzi.To se, prema tvrdnjama developera, dogodilo više aplikacija među kojima su Konfabulator, iPodderX, Sandvox, Growl, F.lux, Duet and Luna...

Apple i Google nisu ni približno jedini tehnološki divovi koji posežu za takvom praksom. po tome je, primjerice, poznat i Facebook, kao i niz drugih tvrtki.

"Mi ne kopiramo i ne ubijamo"

Appleov predstavnik Kyle Andeer je pokušao izbjeći izravno odgovoriti, ustvrdivši kako se upravljanjem App Storeom i razvojem proizvoda bave različiti timovi.

Senator Blumenthal je potom upitao postoji li u Appleu interna zabrana dijeljenja podataka s tvrtkama koje nisu u Appleovu vlasništvu. Na to je Andeer priznao kako kontrole te vrste postoje. No, dodao je, Apple je tijekom proteklih 12 godina predstavio tek šačicu aplikacija i servisa, za koje postoje na deseci alternativa u App Storeu."Neke od njih su i popularnije nego Appleove. Mi ne kopiramo. Mi ne ubijamo, već nudimo novu moućnost izbora i novu inovaciju", ustvrdio je.

To je, piše Tech Crunch, u određenoj mjeri istina kad je riječ o jakim suparnicima kao što su Spotify, Kindle ili Netflix, ali ne nužno i kad su u pitanju manje tvrtke i pojedinačni developeri.

Suočen s istim pitanjem, Googleov predstavnik Wilson White rekao je kako, koliko je njemu poznato, ta tvrtka ima politiku za upravljanje pristupom podacima te kako postoji zabrana korištenja servisa trećih strana za konkurentsko natjecanje s njihovim proizvodima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.