Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebooku procurili podaci korisnika i opet ih nije briga Istaknuto

Facebooku procurili podaci korisnika i opet ih nije briga

Nakon što su prošlog mjeseca objavljeni telefonski brojevi 500 milijuna njihovih korisnica i korisnika, evo novih problema za Facebook.

Otkriven je alat koji masovno povezuje korisničke račune pri najvećoj društvenoj mreži svijeta s adresama e-pošte, čak i kad je u postavkama odredite kako nisu za javnost.

Facebook Email Search v1.0, kako je alat nazvan, može prikupiti i obraditi do pet milijuna e-mailova dnevno. Istraživač koji je otkrio propust na kojem se alat temelji isprva nije smatrao kako je riječ o nečemu važnom. Ali, nakon što je u alat ubacio popis sa 65 tisuća adresa e-pošte shvatio je o kolikim je razmjerima riječ, piše Ars Technica.

U Facebooku su priznali kako su pogriješili. Iako su bili već upozoreni na ovaj problem, nisu ga preusmjerili timu koji bi provjerio je li riješen već su se tek oslonili na isključivnje tehnologije koja ga omogućava. U priopćenju za javnost nisu potvrdili jesu li oni odgovorni za to što je istraživač otkriće smatrao nevažnim, no sam istraživač - koji je ostao anoniman - tvrdi kako je upravo to bio slučaj.

Pokušali relativizirati problem

Facebook je već kritiziran ne samo zbog toga što (namjerno ili slučajno) omogućava masovno prikupljanje korisničkih podataka, već i za nastojanje kako takve incidente želi prikazati kao minimalno rizične za korisnike.

U e-mailu greškom upućenom nizozemskoj publikaciji DataNews, koji je nedavno procurio u javnost, navedeno je kako osobe zadužene za odnose s javnošću trebaju takve incidente predstaviti kao široko rasprostranjen problem i normalizirati ga kao nešto što se događa redovno. U Facebooku također prave razliku između masovnog prikupljanja podataka s jedne i hakerskih upada u računalne sustave s druge strane.

Zasad još nije poznato je li netko već zlorabio ovaj sigurnosni propust kako bi se dokopao ogromne baze podataka, ali neće nas čuditi pokaže li se kako je tomu doista tako.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.