Logo
Ispiši ovu stranicu

Bezos priznao: Amazon treba bolje postupati s radnicima

Bezos priznao: Amazon treba bolje postupati s radnicima

Glavni izvršni direktor Amazona Jeff Bezos u završnom je obraćanju dioničarima priznao kako ta tvrtka mora bolje postupati sa zaposlenicima.


Bezos je pismo dioničarima poslao nakon što već dulje vrijeme ne prestaju pristizati izvješća o neodrživim uvjetima u kojima Amazonovi zaposlenici rade. U njemu je naznačio strategiju neobičnu za tvrtku koju se optužuje kako radnike tretira kao da su roboti: namjerava razviti novi način izrade rasporeda rada oslanjajući se na algoritam.

Ali, prije toga je uzvratio kritičarima. "U izvješćima se naše zaposlenike opisuje kao očajnike prema kojima se postupa kao da su roboti. To nije točno", naveo je Bezos.

Novi bi način izrade rasporeda rada trebao omogućiti rotiranje zaposlenika između poslova koji traže korištenje različitih skupina mišića kako bi se smanjilo ponavljanje istih pokreta i pomoglo u zaštiti zaposlenika od zdravstvenih rizika. Ta bi tehnologija trebala biti upogonjena već tijekom ove godine.
Također se po prvi put javno osvrnuo na neuspjeli pokušaj organiziranja sindikata u Amazonovom pogonu u Bessemeru u američkoj saveznoj državi Alabami.

Rezultate provedenog referenduma nazvao je jednostranima i izravne odnose sa zaposlenicima okarakterizirao kao "snažne", ali je priznao kako je potrebna "bolja vizija kako kreirati vrijednost za zaposlenike - vizija njihovog uspjeha".

Amazon pod pojačanim pritiskom

Početkom ovog mjeseca u Amazonu su bili prisiljeni javno se ispričati nakon što su uhvaćeni u laži. Naime, zastupniku Marku Pocanu iz Demokratske stranke ustvrdili su kako njihovi zaposlenici nikad nisu morali mokriti u boce u strahu od otkaza zbog robotiziranog načina kako se prati njihov rad.
No, riječ je o dobro dokumentiranom problemu koji je i dalje prisutan, usprkos rastućem pritisku na Amazon. U pripremi je i tužba protiv te tvrtke zbog toga što radnicima onemogućava korištenje stanki za ručak.

Iako organiziranje sindikata nije uspjelo, sindikalni predstavnici uvjereni su kako je već sam pokušaj naštetio Amazonovoj reputaciji i pokrenuo globalnu raspravu o tome kako se odnose prema zaposlenicima. Ipak, smatraju kako Bezosovo priznanje ne znači i spremnost na promjene već kako je nužno sindikalno se organizirati kako bi se radnici izborili za prava, piše Verge.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.