Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung Galaxy Z Flip na velikom testu Istaknuto

Samsung Galaxy Z Flip na velikom testu

Na tržište je pušten Samsungov drugi preklopni mobitel, svečanog naziva Galaxy Z Flip. Novi uređaj po mnogočemu je unaprjeđen nad prvom Fold verzijom. Od nje odskače dizajnom i namjenom pa ih je teško usporediti u smislu svakodnevnog korištenja.

Glavni izazovi preklopnih uređaja svakako se uvijek vrte oko izdržljivosti. Funkcioniraju na hardverskim testovima i recenzijama što i sami potvrđujemo. No, kako će se ponašati nakon nekoliko godina uporabe, znati ćemo tek tada. Za nekoliko godina.

Samsung ionako tvrdi kako su ovi preklopni mobiteli namijenjeni entuzijastima. Daleko su skuplji od standardnih mobitela te time proizvođač pokriva troškove razvoja tehnologije.

Ideja Samsunga prema njihovim riječima je da preklopni mobiteli kroz par godina postanu svakodnevnica. Sličan pristup imali su i sa zakrivljenim zaslonima koji su u početku dolazili kao premium verzija, no stada su standard u S liniji.

Pa pogledajmo što nam nudi Z Flip verzija preklopnog mobitela, novi pristup dizajnu te nova vizija budućnosti pametnih telefona.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Samsungov standardan dizajn primijeti se i na ovom uređaju, iako je zamjetno i to da je dizajn morao biti drugi na redu. Ipak je prva bila funkcionalnost cijelog sustava.

Sprijeda, otklopljen mobitel izgleda isto kao i svaki drugi, barem dok je zaslon isključen. Pod točnim kutem na svijetlu zamjetiti ćete pregib preko zaslona gdje se mobitel preklapa. Dok zaslon nije upaljen on se može vidjeti, premda ga pri svakodnevnom korištenju nećete primijetiti.

Prelazak prstom preko sredine zaslona također će vam otkriti nezaobilazne neravnine pod zaslonom. Govorimo o tako malenim neravninama da stvarno ne mogu biti razlog zašto bi se nekome mobitel radi toga manje dopadao.

Na sredini vrha zaslona Galaxy Z Flip ima malu selfie kameru u stilu kojega Samsung ima na većini uređaja te je “izrezana” iz ekrana. Zaslon se opet pod određenim kutom ovdje ponaša konkavno ili udubljeno tamo gdje je kamera. Mi smo se morali truditi da uopće uhvatimo efekt na slici te se ne osjeti pod prstima.

Rubovi zaslona sa svih strana prekriveni su zaštitnom plastikom kakva je dodana i na Fold uređaje kako bi se zaštitili rubovi AMOLED zaslona. Ona staje jedino na dijelu gdje se zaslon presavija, a tu nailazimo na malenu kopču koja drži zaslon. Pomoću nje se uvijek presavine na pravu stranu bez odvajanja od ostatka uređaja.

Okvir mobitela napravljen je od aluminija kako bi držao sve na okupu, a straćnja strana miks je aluminija i stakla. No idemo redom pa spomenimo da se jedini gumbi nalaze sa desne strane uređaja. To je gumb za zaključavanje te standardni gumbi za kontrolu glasnoće.

Samsung Galaxy Z Flip 8

No, gumb za zaključavanje sada se toliko ne ističe iz mobitela, već je izravnat kako bi ujedno služio i kao skener otiska prsta. Ovaj pristup jako nam se dopada, a pri otključavanju ima onu dobru staru brzino i pouzdanost.

Dno mobitela ima standardnu postavu te se radi o USB C utoru za punjenje i prijenos podataka, a pored njega su mikrofon te zvučnik.

Bacimo se tako na stražnju stranu. Sačinjena je od tri odvojena komada, a to su gornja i donja polovica mobitela koje vidite dok je otvoren. Pri zatvaranju otkriva se srednja komponenta također napravljena od aluminija koja štiti komponente zadužene za presavijanje samog uređaja, iliti kralježnice mobitela.

Na kralježnici su otisnuta slova Samsunga u koje je zalijepljena sjajna naljepnica. Oko rubova svake od dviju strana nalazi se kako smo već spomenuli aluminijski okvir. On drži neizbježno staklo na poleđini uređaja te se naravno radi o Gorilla Glass 6 tehnologiji.

Inače Flip dolazi u tri boje: Ljubičasta, zlatna te crna. Mi smo na testu kako se i vidi dobili ljubičasti model, no nazvati ga jednobojnim daleko je od preciznog.

Naime, Samsung boja mobitele u više premaza različitih nijansi koje onda do izraza dolaze ovisno o kutu pod kojim ga vi gledate i pod kojim svijetlo na njega pada.

Naravno, slikanjem smo pokušali što više tih boja i uhvatiti. Standardno se radi o svijetlo ljubičastoj boji, no nijanse svijetlo plave lagano se podkradaju tu i tamo.

Plava dolazi do izražaja kada se mobitel okreće prema tamnijim pozadinama. Njegov izgled nikako ne možemo nazvati dosadnim. Aluminijski dijelovi također su slično obojani, no vuku više plavkastu nijansu koja se solidno uklapa u dizajn.

Straga na gornjoj polovici imamo i izrez od dvije kamere te maleni AMOLED zaslon. Kamere su solidnih performansi, no ne možemo reći da su impresivne poput onih na S20 seriji.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Naime, ipak se mislilo na dizajn, a moderni senzori zahtjevaju ogromna zadebljanja radi leća što ne bi pasalo na ovakvom mobitelu. Dobivate standardnu širokokutnu kameru, te se pored nje nalazi Ultraširokokutna kamera. Naravno, dobivate i LED blic za tamnije scene.

Zaslon pored kamera u potpunosti je funkcionalan kao AMOLED u boji, no većinom prikazuje brze obavijesti u bijelim slovima poput vremena, baterije, ili obavijesti. Puna funkcija pali mu se kada uključite selfie način snimanja, no više o tome kasnije.

Zaslon preklopnih mobitela, a tako i Galaxy Z Flip modela jedan je od najzanimljivijih aspekata mobitela, barem s tehničke strane. Točnije, zanimljivo je kako su riješili njegovo savijanje.

Naime, činjenica da su OLED zasloni savitljivi nije nikakva novost. Tu mogućnost vidimo po sajmovima već dulji niz godina. No, implemetirati ih u mobitel, to je pravi izazov. OLED zasloni jesu savitljivi, no nisu presavitljivi. Drugim riječima, ponašaju se poput papira.

Ako ga presvisnete, taj urez ostaje permanentan. U slučaju OLED zaslona, naravno on se potrga. No, ako list papira preklopite bez pritiskivanja, možete ga preklopiti sa zadebljanjem gdje se savija. Upravo je to rješenje koje Samsung koristi kod svojih preklopnih uređaja.

Čitavu recenziju Samsung Galaxy Z Flip telefona možete pronaći na portalu Mobil.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next