Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pametna nabava je osnova uspješne poslovne strategije Istaknuto

Pametna nabava je osnova uspješne poslovne strategije

HGK - Komora Zagreb i tvrtka RIS d.o.o. organizirali su u utorak stručni seminar na temu: "Nabava – smanjuje troškove i unapređuje poslovanje". Daniel Pavlić iz RIS-a još jednom je ponovio prednosti primjene njihovog rješenja za e-nabavu, koje se tiču najviše povećanja efikasnosti, direktne uštede i transparentnosti u procesu nabave u tvrtkama.

IMG 4112

Pojam e-nabave podrazumijeva kupoprodaju dobara, rada i usluga koja se u svim fazama obavlja preko interneta i drugih informacijskih mrežnih sustava. Program eNabava riječke softverske tvrtke RIS d.o.o. nudi potpuno rješenje za dokumentiranje i upravljanje procesima nabave jedne organizacije, poduzeća ili države. Ni jedna nabava robe ili usluge ne može proći mimo programa: tko je tražio što, tko je nudio i po kojoj cijeni, kakva je bila analiza ponuda, te zašto je neki ponuđač odabran.

Softver je inicijalno razvijen u suradnji s Podravkom, prvim korisnikom RIS-ove eNabave, čiji je složen i kompleksan sustav nabave bio odlična podloga za istraživanje i nalaženje softverskih rješenja za sve aspekte procesa. Davor Popović, izvršni direktor centralne nabave u Podravki, objasnio je da su se za RIS odlučili jer je domaća tvrtka koja je dala dobru ponudu, dok im se već gotov inozemni softver učinio preskup. Kroz dvije godine rada s Podravkom, od 2012. do 2014. godine, RIS je razvio i usavršio svoj sustav. Do kraja tog procesa Podravkin sustav nabave postao je efikasniji i unaprijeđen. Od početka 2015. godine gotovo svi tenderi u Podravki sprovode se kroz eNabavu, koja je postala njihov uobičajen vid upravljanja nabavom.

IMG 4144

Novost je na ovome seminaru bila vijest o planiranoj primjeni eNabave i u javnom i državnom sektoru. Tu je uz uštedu novca posebno interesantno i povećanje transparentnosti, ne samo u vidu dostupnosti podataka, nego i u vidu jednostavnosti njihovog pronalaženja i analiziranja. Pavlić je naglasio da takve prakse u Europi već postoje i da je u pedesetak gradova Češke i Slovačke javna nabava putem e-aukcije već uobičajena praksa.

U Hrvatskoj s tim procesom započinje Financijska agencija (FINA). Za razliku od Podravke, FINA se nalazi u sustavu javne nabave pa je u njihovom slučaju potrebno da se aplikacija može primjenjivati u skladu s važećim zakonima o javnoj nabavi, naglasio je Željko Pavić, član uprave FINA-e. U tom smislu, nabavni natječaji FINA-e i drugih javnih i državnih poduzeća i institucija moraju npr. biti objavljeni na Elektroničkom oglasniku javne nabave pa i sav sustav eNabave za javne i državne institucije i poduzeća mora biti prilagođen tome zahtjevu.

IMG 4149

Pavić naglašava da je FINA i inače zagovornik digitalizacije javnih i državnih usluga i da će svakako raditi na tome da se ovi sustavi međusobno prilagode i usavrše u skladu sa suvremenim tehnološkim mogućnostima. Tome će svakako doprinijeti i RIS-ovi planovi da svoje servise omoguće i u cloudu. Time bi servis eNabave mogao biti u realnom vremenu dostupan istovremeno svim relevantnim tijelima, kao i zainteresiranoj javnosti.

U pilot projektu uključivanja eNabave u javna i državna poduzeća i institucije osim FINA-e, koja projekt koordinira, sudjeluju još i Hrvatska lutrija, prvi korisnik iz javnog sektora i Državni ured za središnju javnu nabavu. Prednosti koje su odmah primijetili uključuju transparentnost, podatke direktno integrirane u sustav, isključenje printanja, potpisivanja, skeniranja jer sve se obavlja digitalno, brzinu, efikasnost i pristupačnost korisniku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next