Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zagreb Connect: "Znatiželja je najvažnija ako želite biti poduzetnik" Istaknuto

Panel rasprava "Choosing the right business angel" na Zagreb Connectu Panel rasprava "Choosing the right business angel" na Zagreb Connectu

Prvi dio Zagreb Connect konferencije je obilježio i investorski panel gdje je tema bila odabir poslovnog anđela, a svoja su mišljenja s publikom podijelili Ron Gura iz Aleph VC-a, Paulo Andrez, predsjednik EBAN-a, Francois Mazoudier iz Tech Leaders Capitala, Luka Sučić iz hub:rauma, Marijan Mumdžiev, IoT/M2M poduzetnik, savjetnik i investitor te poduzetnik Nenad Bakić. Govornici su pod moderatorskom palicom Ane Barjašić iz Business Angels Weeka raspravljali o važnosti poslovnih anđela, tko se može nazivati poslovnim anđelom, te što njihove investicije znače mladim poduzetnicima. 

Luka Sučić je naznačio koliko je važno da start-up ima čvrstu podršku investitora ili tvrtke s kojom radi, iako s jedne strane imamo tvrtke, a s druge poslovne anđele, investitore i slično. „Što se tiče korporacija, morate znati koji su njihovi ciljevi, 'end game', i što će raditi u narednih 5 godina te uklapa li se on u način na koji vi radite. Jedini način na koji možete profitirati od korporacije jest ako ta korporacija radi u istom području kao i vi,“ smatra Sučić.

Poslovanje se mijenja sa željama kupaca
Mišljenje je potkrijepio primjerom jednog od najvećih telekoma u Europi gdje su nekad bili najvažniji internet, sms i data, odnosno podaci, dok su se u posljednjih nekoliko godina proširili na web trgovinu, web stranice i sve ostalo što treba potencijalnim kupcima koji imaju vrlo individualne zahtjeve.

Jedna od tema na koju su se panelisti najviše osvrnuli je mišljenje da će poslovni anđeo s vremenom htjeti preuzeti kompaniju u koju je uložio. Sugovornici su se složili da je to mišljenje zapravo mit, takve se stvari ne događaju, te nisu čuli za anđela koji je investirao u kompaniju samo zato da bi s vremenom preuzeo kontrolu nad njome. Ipak, misle da se mora uvesti način regulacije poslovnih anđela i njihovih investicija, dok se zalaganje poslovnih anđela da kompanija ne propadne (ako je prema tome krenula) treba gledati kao na spašavanje, a ne na pokušaj preuzimanja.

Francois Mazouder je rekao kako je bojazan od preuzimanja tvrtke samo „puno više straha nego onoga što se događa u stvarnosti.“ Uz to je istaknuo da je tim sve što mladi poduzetnici imaju, te ako nemaju dobru vezu sa svojim timom, zapravo nemaju ništa i u tom im slučaju investicija nema smisla.

Seed investicija ne znači i rješenje problema
„Nisu baš svi poslovni anđeli - anđeli. U Hrvatskoj se puno priča o angel investorima, ali njih ovdje zapravo i nema. Angel mora imati dobru mrežu, ne smije biti nervozan oko svojih investicija, mora imati iskustva u postavljanju i lansiranju projekata i to je ono što ga čini poslovnim anđelom,“ rekao je Nenad Bakić.

Poslovni anđeli su česti izvor zarade start-upima u ranim fazama financiranja, ali moraju znati u tvrtku donijeti puno više od samo novca. Uz to, svi moraju biti svjesni kako poslovni anđeli ulažu malo i uzimaju po 10-20% u kompanijama, a startupi moraju shvatiti da kada dobiju seed investiciju, to ne znači da su svi njihovi problemi riješeni.

Ron Gura smatra da su svi panelisti generalizirali s izjavama o poslovnim anđelima, „jer znamo da anđeli nisu isto kao i obične privatne osobe. Nešto što ima smisla će svakako dobiti investiciju, ali si kod investicije treba postaviti pitanje želite li kontrolu. Ukoliko je odgovor potvrdan, vjerojatno niste idealna osoba za poslovnog anđela,“ smatra Gura.

Panelisti su istaknuli trend grupnog investiranja, na kojemu su poduzetnici zaradili milijune, te su ga nazvali „business angel crowdfunding.“

Jednu od ključnih misli panel diskusije je rekao Paulo Andrez, koji smatra da je znatiželja najvažnija ako želite biti poduzetnik. Uz to je naglasio kako je u Velikoj Britaniji 2014. godine uloženo 2 milijarde funti u startupe iz seed investicija, dok u Nizozemskoj vlada ulaže novac zajedno s poslovnim anđelima i seed investitorima. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next