Menu

Jesu li hrvatske tvrtke prigrlile nove tehnologije u 2014. godini?

Jesu li hrvatske tvrtke prigrlile nove tehnologije u 2014. godini?

Prema službenim podacima o korištenju ICT tehnologija u hrvatskim tvrtkama, koje je na kraju prošle godine objavio Državni zavod za statistiku, 2014. godinu obilježilo je konačno postizanje zasićenosti tržišta broadband interneta. Čak 96% tvrtki u 2014. je za pristup internetu koristilo neki oblik fiksne širokopojasne veze, što je znatna razlika u odnosu na 2013, kada je broadband imalo samo 77% tvrtki.

Sve više tvrtki u poslovanju koriste i mobilni pristup internetu, pa je tako u 2014. čak 64% tvrtki koristilo neku od 3G tehnologija za pristup internetu, što je 10 postotnih poena više nego 2013.

Zanimljivo je da je ukupni broj tvrtki koje koriste računala i internet u laganom padu u usporedbi s prethodnom godinom - dok je 2013. čak 98% tvrtki koristilo računala i internet, u 2014. taj postotak pao je na 96%, što se može pripisati rastućem broju jednostavnih d.o.o. tvrtki, čiji vlasnici i radnici često koriste privatna računala i internet veze u svojem poslovanju. Postotak tvrtki koje imaju svoje internetske stranice također je lagano pao, s 68% u 2013. na 66% prošle godine, što se može pripisati istom trendu.

U istom periodu znatno je narasla i brzina pristupa internetu. U 2013. godini samo je 4% tvrtki imalo pristup internetu brži od 10 Mbps, dok je u 2014. ta brojka narasla na čak 35%, dok se postotak tvrtki s pristupom sporijim od 2 Mbps smanjio s 30% na 21%. Najviše tvrtki i dalje pristupa internetu brzinama između 2 i 10 Mbps, no njihov je udio s 67% pao na 44% u 2014. godini, kako je sve veći postotak poduzeća prešao na veće brzine pristupa.

Internetska prodaja je u laganom porastu, s 11% u 2013. godini na 13% ukupnog prometa roba i usluga u Hrvatskoj, no većinom se ne radi o maloprodajnim transakcijama. Čak 2/3 ovog prometa ostvaruje se putem automatskih sustava za razmjenu podataka (EDI sustavi), dok se samo 1/3 odvija putem prodaje na internetskim stranicama.

Uporaba računalnog oblaka po prvi se puta mjeri u službenim statistikama od prošle godine. Te statistike pokazuju da čak 22% poduzeća već koristi neke od takvih usluga. Iako je riječ o novim tehnologijama u hrvatskom poslovnom svijetu, tvrtke se sve češće okreću rješenjima u oblaku za procesiranje elektroničke pošte, pohranu i baze podataka, te korištenje uredskih i računovodstvenih programa.

Većina hrvatskih tvrtki i dalje zanemaruje društvene medije. Samo 37% tvrtki ima nekakvu vrstu prisutnosti u društvenim medijima, što je porast od 4% u usporedbi s brojkama na kraju 2013. godine. Društveni mediji najviše se koriste za reklamiranje ili razmjenu informacija s kupcima. Male tvrtke prednjače u korištenju društvenih mreža, dok se srednje i velike tvrtke rijetko koriste bilo kakvim društvenim medijima za poslovne svrhe.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next