Logo
Ispiši ovu stranicu

SAD i Kina u vrhu po broju tehnoloških patenata Istaknuto

SAD i Kina u vrhu po broju tehnoloških patenata

Prema istraživanju World Intellectual Propery Organizationa (WIPO) IBM vodi s najvećim portfeljom patenata u segmentu umjetne inteligencije (8920), dok Microsoft slijedi s tri tisuće patenata manje.

Iza IBM-a i Microsofta stoje Toshiba s 5,200 patenata, Samsung sa 100 manje te NEC s 4,400.

Od 20 akademskih institucija vezanih uz patentiranje AI tehnologije 17 ih je iz Kine, a pogotovo su angažirane u deep learning segmentu. Valja spomenuti i kako je broj patenata vezan uz deep learning od 2013. do 2016. porastao za 174,6%.

asdasd

„SAD i Kina očito su glavni akteri u razvitku AI-a. Vode u svim segmentima, od implementiranja do znanstvenih radova“, rekao je direktor WIPO-a Francis Gurry.

Jedna od najpopularnijih implementacija AI-a bio je računalni vid koji se koristi u autonomnim automobilima, a 49% svih AI patenata bilo je namijenjeno upravo u te svrhe. Od 2013. do 2016. broj prijavljenih patenata za transport porastao je za 134%.

Zanimljiv je podatak o prijavnim lokacijama patenata u kojima prednjače Japan s 40% te SAD s 32%, dok je u Kini prijavljeno tek četiri posto patenata.

Studija je analizirala međunarodne prijave patenata, kao i znanstvene publikacije, sudske podneske i kupovne aktivnosti.

Više informacija o istraživanju pročitajte na poveznici.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.