Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prihodi Ericssona Nikole Tesle manji ali 5G nudi veliku priliku za rast Istaknuto

Prihodi Ericssona Nikole Tesle manji ali 5G nudi veliku priliku za rast

Nadolazeća 5G tehnologija, konačno uvođenje 4G mreža u susjednim zemljama, pojačani prihodi na domaćem tržištu i kroz Ericsson usluge dio su pozitivnih kretanja kojima se u kompaniji nadaju preokrenuti negativne trendove predstavljene na objavi godišnjih rezultata poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe.

ENT i dalje svake godine zapošljava velik broj mladih stručnjaka, puno se ulaže u R&D, a među glavnim razlozima lošijih financijskih rezultata prošle godine su pad prodaje na inozemnim tržištima, ponajviše u Zajednici Neovisnih Država, a pridonijeli su i faktori poput nepovoljnog tečaja EUR-USD.

Ericsson Nikola Tesla u 2017 godini imao je 6,9 % manje prihode i čak 38,7% manju neto dobit u odnosu na proteklu godinu. I dok je na domaćem tržištu prihod od prodaje rastao 3%, najveći pad zabilježen je na izvoznim tržištima gdje su prihodi od prodaje manji za 38%. Rast je zabilježen i na Ericssonovom tržištu gdje je prihod od prodaje rastao 6%.

Financijske i rezultate poslovanja predstavila je predsjednica Ericsson Nikola Tesle Gordana Kovačević. Fokus je na početku izlaganja bio na poslovno okruženje u kojemu djeluje kompanija, pri čemu treba naglasiti povećan interes i fokus na digitalnu transformaciju. Postoji visoko razvijeno telekomunikacijsko tržište u kojemu dominiraju veliki ili multinacionalni operatori. Kapitalne investicije usmjerene su na mrežnu infrastrukturu, odnosno na povećanje kapaciteta, rast brzina u nepokretnoj i pokretnoj mreži te na kvalitetu.

20180223 105933

Gordana Kovačević istaknula je kako se na pojedinim tržištima osjeća utjecaj velike nezaposlenosti i smanjenje potrošačke sposobnosti.

Ono što bi u ovoj i sljedećoj godini trebalo dati poticaj za bolje rezultate jest svakako konačna implementacija 4G mreža u susjednoj BiH, kao i činjenica da bi sve zemlje EU, pa tako i Hrvatska do 2020. godine trebale imati funkcionalan 5G barem u jednom gradu.

Domaće tržište

Upravo u tom segmentu treba istaknuti potpisani višegodišnji okvirni ugovor koji obuhvaća modernizaciju i proširenje radijske pristupne mreže koristeći najnovije tehnologije. Ovo partnerstvo omogućit će prelazak 4G mreže prema LTE Advanced Pro i 5G mrežama. Nastavljena je i suradnja s Hrvatskim Telekomom u segmentu modernizacije nepokretne telekomunikacijske mreže ugovorom o nadogradnji IMS jezgrenog sustava na najnoviju tehnologiju. Aktivnosti postoje i s mobilnim operatorom Tele2 u području nadogradnje jezgrene i transportne mreže.

20180223 103536

U području ICT rješenja za industriju i društvo nastavljene su aktivnosti u području nacionalne sigurnosti, informatizacije poslovnih procesa državne uprave te eZdravstva. Za implementaciju Schengenskog sustava za nadzor državne granice realizirani su ugovori vrijednosti preko 80 milijuna kuna. Radi se na još niz projekata popu ZIS integriranog sustava katastra i zemljišnih knjiga. U području eZdravstva realizirali smo prvu fazu praćenja odobravanja posebno skupih lijekova. Radilo se i na implementaciji bolničkih informacijskih sustava u nekoliko medicinskih ustanova te suradnji s farmaceutskom industrijom gdje se rješenjima omogućuje kvalitetno praćenje terapije lijekovima.

Izvozna tržišta

U izvještaju je naglašeno kako je najveći pad bio na tržištu Zajednice Neovisnih Država, gdje prihodi od prodaje iznose 142,9 milijuna kuna (2016: 301,1 milijun kuna), što je smanjenje od 53% u odnosu na prethodnu godinu. Uz usmjerenost na realizaciju ranije ugovorenih projekata, nastavljamo s marketinško-prodajnim aktivnostima s ciljem stjecanja novih kupaca. Na ovim tržištima ključno je i financiranje kupaca, pa postoji pojačana potreba da u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te poslovnim bankama bolje iskoristimo te poslovne mogućnosti.

20180223 111242

U Jugoistočnoj Europi (BiH, Crna Gora, Kosovo) ostvareno je 9% manje prihoda. Problemi su spor ekonomski razvoj i regulatorno okruženje koji utječu na dinamiku ulaganja operatera. S HT Mostarom potpisani su ugovori vezani uz proširenje i modernizaciju sustava za nadzor mobilne mreže te proširenje i modernizaciju radijske pristupne mreže, dok je s BH Telecomom potpisan ugovor za modernizaciju i proširenje sustava za operativnu podršku i proširenje radijske pristupne mreže.

U mreži Crnogorskog Telekoma uspješno je implementirano i pušteno u rad Virtual Evolved Packet Core rješenje te User Data Consolidation in a Box rješenje koje osigurava fleksibilnost i brzinu potrebnu za djelotvorno uvođenje novih servisa. Mobilna mreža Crnogorskog Telekoma dobila je u 2017. godini, treći put zaredom, P3 certifikat najbolje mobilne mreže u Crnoj Gori.

Ericssonovo tržište

U Centru za istraživanje i razvoj (R&D) Ericssona Nikole Tesle značajno se šire poslovi vezani uz razvoj četvrte i pete generacije mrežnih sustave (Radio Development). Sukladno tome, u tijeku je zapošljavanje i edukacija novih stručnjaka. Poslovi unutar ostalih razvojnih jedinica Mobile Core, Unified Data Management i Cloud odvijaju se sukladno planu. Nastavljeni su istraživački projekti vezani za virtualizaciju te obradu velikih količina podataka. Značajan fokus je na razvoju virtualizacije mrežnih funkcija s ciljem omogućivanja novih rješenja na platformi Oblaka. Centar za usluge i rješenja za mreže i medije te rješenja iz područja digitalnih servisa radili su na raznim zahtjevnim projektima za potrebe kupaca, pri čemu je u izvješću naveden impresivan niz klijenata iz cijele Europe, ali i svijeta. Doprinos kompanije Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., kompanije kćeri Ericssona Nikole Tesle d.d., prihodima u ovom tržišnom segmentu iznosi 178,5 milijuna kuna (2016: 182,7 milijuna kuna).

20180223 103641

Gordana Kovačević u svom je izlaganju naglasila kako se intezivira tržišno natjecanje što utječe na smanjenje marže. Osobito je utjecaj na financije imao nepovoljan tečaj EUR prema USD, a naglašeno je kako ne postoji porezno rasterećenje za R&D sektor, pri čemu je predsjednica ENT-a izrazila nadu kako će vladina uredba koja ide u smjeru poreznog rasterećenja za istraživanje i razvoj što prije proći svu potrebnu proceduru.

Najviše pitanja postavili su predstavnici poslovnih banaka i fondova, pa je jedno bilo upravo usmjereno prema očekivanjima vezano uz ta moguća porezna rasterećenja. Predsjednica Kovačević ne očekuje da će se u ovoj godini vidjeti efekti te mjere, a da ukupno oslobađanje može ići do 18% koliko iznosi porez na dobit.

Budućnost

Nekoliko puta je na pressici naglašeno kako ENT želi povećati marketinšku prisutnost kako bi se pojačao udio u globalnim komunikacijskim sustavima. I dalje se radi na širenju baze visokostručnog kadra, pa je i u protekloj godini zaposleno 304 novih stručnjaka mahom iz STEM područja. Projekt Ericsson garaža Hrvatska kreira nova napredna rješenja iz područja IoT, strojno učenje i drugo. Gordana Kovačević naglasila:

„Strategija je ciklus promjena i mora se neprestano adaptirati realnoj situaciji“

Predstojeće tehnologije i trendovi su umjetna inteligencija, potpuna mobilnost, automatizacija, tehnologije u oblaku i programski upravljanje mreže.

O financijskim rezultatima govorio je i novi financijski direktor Luciano Ferreira, a u nastavku prenosimo glavne naglaske koje je kompanija objavila o poslovanju u protekloj godini.

  • Prihodi od prodaje iznose 1.481,6 milijuna kuna (2016.: 1.591,6 milijuna kuna), 6,9% niži u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%.
  • Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna).
  • Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.
  • Prodajni i administrativni troškovi iznose 79,6 milijuna kuna (2016.: 77,1 milijuna kuna) što je porast od 2,4% u odnosu na prethodnu godinu, prije svega zbog pojačanih marketinško-prodajnih aktivnosti.
  • Operativna dobit bilježi smanjenje od 33,4% te iznosi 75,7 milijuna kuna (2016.: 113,6 milijuna kuna), kao posljedica manjeg volumena prodaje i bruto dobiti.
  • Gubitak od financijskih aktivnosti iznosi -2,6 milijuna kuna (2016.: dobit od financijskih aktivnosti iznosi 5,2 milijuna kuna), uglavnom kao rezultat negativnih tečajnih razlika.
  • Dobit prije oporezivanja niža je 38,5% te iznosi 73,0 milijuna kuna (2016.: 118,8 milijuna kuna).
  • Neto dobit manja je 38,7% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 67,9 milijuna kuna (2016.: 110,7 milijuna kuna). Povrat od prodaje (ROS) iznosi 4,6% (2016.: 7%).
  • Prilagođeni ROS (isključujući utjecaj tečaja i rezerviranja) iznosi 8,2%, i veći je u odnosu na 2016. godinu u postotku i apsolutnom iznosu.
  • Ostvaren je solidan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 108,2 milijuna kuna (2016.: 187 milijuna kuna), kao rezultat dobre naplate potraživanja od kupaca. Stopa konverzije novca je 68% (2016: 97%), dok pokazatelj vezivanja obrtnih sredstava iznosi 31 dan (2016: 26 dana).
  • Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu na dan 31. prosinca 2017. godine iznose 243,8 milijuna kuna (29,7% ukupne imovine), dok su krajem 2016. godine iznosila 287,7 milijuna kuna (35,6% ukupne imovine).
  • Grupa ima zdravu bilancu s ukupnom imovinom od 822 milijuna kuna, 1,7% većom u odnosu na prethodnu godinu. Udio vlastitog kapitala u ukupnoj imovini iznosi 28,7%.
  • S povezanim društvima ostvarena je prodaja proizvoda i usluga u iznosu od 896,4 milijuna kuna (2016.: 894,9 milijuna kuna), dok nabava proizvoda i usluga iznosi 312,9 milijuna kuna (2016.: 396,9 milijuna kuna).
  • Stanje potraživanja prema povezanim društvima na dan 31. prosinca 2017. iznosi 105,6 milijuna kuna (kraj 2016. godine: 90,9 milijuna kuna), a stanje obveza 124,4 milijuna kuna (kraj 2016.: 89,3 milijuna kuna).
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next