Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Cijena energije iz vjetroelektrana u Velikoj Britaniji bit će niža od one iz nuklearki Istaknuto

Cijena energije iz vjetroelektrana u Velikoj Britaniji bit će niža od one iz nuklearki
Vlada Velike Britanije objavila je podatak da će energija iz obalnih vjetroelektrana po prvi puta biti jeftinija od one koja bi stizala iz novih nuklearnih elektrana.
 
Ova izjava se temelji na podacima iz javnog natječaja na kojem se odabire najniža ponuda energetskih rješenja, pa se pokazalo da dvije tvrtke žele izgraditi obalne vjetroelektrane, koje će proizvoditi električnu energiju uz protuvrijednost od 57,50 britanskih funti po megavatsatu. Tvrtke koje su dale ponudu za gradnju nuklearnih elektrana traže 92,50 funti po megavatsatu, pa je razvidno da je gradnja obalnih vjetroelektrana po prvi puta postala isplativija od gradnje nuklearki. Zahvaljujući novim tehnologijama, cijena gradnje obalnih vjetroelektrana se u posljednjih 5 godina prepolovila.

Vlada ističe kako ovo ne znači da će obalne vjetroelektrane biti konačno rješenje britanske energetike, jer one mogu proizvoditi energiju samo u određenim dijelovima zemlje, no svakako se vidi da jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta ide jasnim smjerom ka sve većim ulaganjima u obnovljive izvore energije, pa će čista energija napajati 3,6 milijuna kućanstava u toj zemlji.
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next