Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Privatne tvrtke investiraju u sigurnost IT-a a državne u poslovnu analitiku Istaknuto

Privatne tvrtke investiraju u sigurnost IT-a a državne u poslovnu analitiku

Profesorica dr.sc. Mirjana Pejić Bach s Katedre za informatiku pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na IT Biz Expo 2017 konferenciji prezentirala je rezultate istraživanja CIO trendovi u 2017. godini kojeg je odradio ITBIU, istraživačka jedinica portala IT Biz Crunch u suradnji s Ekonomskim fakultetom Zagreb i Hrvatskim informatičkim zborom.

Istraživanje je otkrilo kakva su očekivanja IT menadžera vodećih hrvatskih tvrtki za budućnost. Pored rezultata koji su pokazali kakva su očekivanja informatičkih menadžera vezana uz opseg posla, zapošljavanje i tehnologije bitne za hrvatska poduzeća, istraživanje je otkrilo i u koje tehnologije planiraju investirati.

Ukratko rečeno, podružnice multinacionalnih kompanija planiraju investiranje u cloud i porast outsorcinga, državna poduzeća se okreću investicijama u poslovnu analitiku i inteligenciju, a privatne tvrtke idu prema reinžinjeringu sigurnosti i kvaliteti informatičkih sustava.

IT Biz Expo 2017 CIO istraživanje 4

Profesorica dr.sc. Mirjana Pejić Bach posebno je istakla kako je među visokopozicioniranim IT menadžerima hrvatskih tvrtki u posljednje tri godine značajno porastao udio žena. Dok ih je 2013. godine bilo 9 posto, 2017. čine 14% CIO menadžera. Isto tako vidljivo je porastao i broj visokoobrazovanih stručnjaka s 44,8% na 55,3 %. 

IT Biz Expo 2017 CIO istraživanje 2

Što se tiče zapošljavanja, očekuje se povećanje zapošljavanja novih članova IT odjela no zanimljivo je da menadžeri očekuju i sve veći outsourcing tih kadrova.

IT Biz Expo 2017 CIO istraživanje 3

Profesorica Bach navodi kako 16% podružnica multinacionalnih kompanija planira koristiti outsourcing s drugih tržišta rada poput indijskog, a zanimljivo je da outsourcing očekuje čak i 6% državnih poduzeća.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next