Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U Zagrebu otvorena prva hrvatska "pametna tržnica" – GoGreen Istaknuto

U Zagrebu otvorena prva hrvatska "pametna tržnica" – GoGreen

U zagrebačkom Sigetu na 800 m2 otvoren je prostor na kojem će domaći mali proizvođači moći prodavati svoje proizvode pod kontroliranim uvjetima. Razvoj tržnica od iznimne je važnosti za razvoj i opstanak malih proizvođača koji čine temelj ekonomske održivosti ruralnih područja.

Prema riječima voditelja projekta GoGreen Alana Slapara: „Do sada je u mrežu GoGreen uključeno sedamstotinjak malih proizvođača s tendencijom širenja mreže, jer se svakim danom javljaju novi proizvođači koji svoje proizvode žele ponuditi tržištu. Ovo je prva faza realizacije i čeka nas još četiri-pet godina razvoja.“

2017 03 17 10.46.22Josip Kraljičković, Ilija Matić, Alan Slapar

Okrupnjivanjem malih proizvođača i pokretanjem tržišnog koncepta kao što je GoGreen, malim OPG-ovima bitno olakšava tržišni nastup i time im se omogućava fokus na razvoj vlastitog biznisa, a oslobađa ih se dodatnih napora traženja prodajne mreže, ulaganja u marketing i sl. „Proizvođači moraju biti na svojim poljima pa im ovo olakšava da ne moraju doslovno stajati na tržnici. No, baš kao i na tržnici, oni sami imaju kontrolu nad cijenama.“, pojasnio je Slapar i dodao: „Želimo čuvati lokalno tržište za lokalnog proizvođača. Želja nam je i da kroz modernizaciju distribucije i mladi što lakše uđu u poljoprivredu. Cilj nam je također ići u pravcu kvalitete, a ne kvantitete.“

Projekt je realiziran u suradnji s eKupi, što GoGreenu omogućava pristup velikom broju online kupaca. „Interes za suradnju je obostran. Postoji velik interes za male proizvođače pa uz mnoge pogodnosti koje eKupi svojim kupcima već nudi, danas možemo ponuditi da iz udobnosti svog doma naručuju domaće proizvode domaćih proizvođača hrane i pića. Tu prvenstveno mislimo na obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Želimo otvoriti distribucijski kanal za OPG-ove i druge male proizvođače po cijeloj zemlji. Dostava se podrazumijeva, tako da kupac može zaboraviti nošenje teških vrećica s placa.“, rekao je Ilija Matić voditelj marketplacea eKupi.

2017 03 17 10.14.36

Za strogu kontrolu kvalitete tu je Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Prema riječima voditelja Laboratorija za kemijske analize dr. sc. Daria Lasića: „Kupci mogu u svakom trenu, ako im se proizvod učini sumnjiv, odložiti sumnjive namirnice i u laboratoriju Zavoda će se provjeriti njihova ispravnost.“

2017 03 17 10.15.08

Nakon otvaranja tržnice u Zagrebu, sljedeća se otvara u Čakovcu, a uskoro se planira i otvaranje u Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru i Puli.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija puno su pomogli projektu na način da su organizirali informativne radionice o projektu, „a upravo je edukacija proizvođača najvažniji segment rada s malim proizvođačima. Županija i dalje pomaže s edukacijama o standardizaciji proizvoda, pomaže pri osiguravanju dozvola, pružanju savjetodavnih usluga vezanih uz EU fondove itd.“, naglasio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU Zagrebačke županije.

2017 03 17 10.19.13

Nažalost, na otvorenju GoGreena u Novom Zagrebu nisu još bile demonstrirane naočale s kamerom preko kojih bi online kupac mogao u realnom vremenu imati i vizualan dojam o količini hrane koju kupuje – što je pogodnost koju GoGreen planira uskoro eksperimentalno uvesti.

2017 03 17 10.19.39

Tržnica u Sigetu može se posjetiti i kupovati i na licu mjesta i to od ponedjeljka do petka od 8 do 20 h, a subotom od 8 do 15 h.

GoGreen je dostupan i pojedinačnim kupcima, ali i restoranima. Cijena i uvjeti dostave usklađeni su s eKupi i obavlja se unutar maksimalno 2 dana u Zagrebu i do 3 dana u ostatku HR.

2017 03 17 11.06.40

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next