Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Fiskalna blagajna

Fiskalna blagajna

Što korisnici traže

Kako se relativno low-end tablet uz solidan softver za fiskalizaciju i par dodatnih gadgeta pretvara u vrhunskog asistenta

Dok se turistička sezona zahuktava, a onaj pravi val tek će uslijediti, raste i broj malih poslova koji pokušavaju obogatiti našu turističku uslužnu djelatnost. Bilo da se radi o malom štandu kraj rive u nekom dalmatinskom mjestu na kojemu se prodaje domaće maslinovo ulje ili prodavanje licitarskih srca hordama korejskih i japanskih turista na gornjem gradu u Zagrebu, obveza fiskalizacije je tu i treba je riješiti na što bezbolniji način.

OBAVEZNO STAVITI 2

OBAVEZNO STAVITI 1

Sučelja: Preglednost sučelja kod oba telekoma koji nude ovu uslugu. Sadrže brojne funkcionalnosti i dosta su pregledni

 

Što kad je gužva

Gužve na jadranskim plažama u sezoni znaju biti nesnosne, pa se to reflektira i na promet. Iako svi žele veliki promet i zaradu, izvršitelju u gužvi ipak treba pouzdan oslonac kako klijenti ne bi bili nezadovoljni i da sam prodavač ne bude pod prevelikim stresom. Vrlo je stoga važna mogućnost promjene cijene ad hoc prilikom unosa artikla na račun. Fiskalna blagajna radi na način da se prije početka posla unesu podaci o svim artiklima u bazu podataka (naslov, količina na skladištu, cijena) i onda se tokom rada artikl bira s izbornika, a podaci za račun automatski povlače iz baze. Da nema ove funkcije ad hoc promjene cijene, prije svakog izdavanja računa moralo bi se ulaziti u bazu i tamo mijenjati cijenu da bi se na računu dobilo ono što je kupac odabrao. To bi bilo jednostavno neprihvatljivo u uvjetima gužve kada se uz sve, još i pregovara oko cijene.

Ad hoc uređivanje cijene artikla

Plaćanje: Odabir artikla u izborniku fiskalne blagajne na tabletu

 

Druga korisna funkcija je mogućnost uvoza podataka o artiklima iz Excela ili neke druge formatirane datoteke. Tada se može urediti podatke na računalu (što je lakše nego utipkavanje podataka preko touchscreena) u datoteci koja je oblikovana na specifičan način (kolone moraju imati točno određena imena i moraju pratiti točno određen redoslijed) i brzo je uvesti u blagajnu preko USB sticka. To je korisno za situacije kad se cijene često mijenjaju ili kad ima jako puno artikala. Ovisno o ponuđaču, ove se baze mogu ažurirati i u web aplikaciji, a svakako je korisno imati što praktičniji i brži način unosa.

mini fiskalna blagajna 3


Na što još obratiti pozornost

Ima li blagajna podršku za čitač bar kodova ili se uz nju već dobije čitač – neke blagajne imaju podršku, ali je čitač potrebno posebno kupiti. Naravno, to ubrzava proces naplate jer umjesto tipkanja imena proizvoda u tražilicu ili traženja u izborniku, samo se skenira kod. Većina blagajni ima funkcije praćenja skladišta tj. koliko je komada artikla još na zalihama i prikazivanje alarma kad se zalihe spuste ispod neke vrijednosti. To je korisno, jer možete znati kad treba dopuniti zalihe tako da u ponudi uvijek budu svi artikli.

Računovodstvene funkcije – trebala bi imati funkcije ispisa utrška, razvrstavanje računa prema različitim načinima plaćanja (gotovina, razne kartice), ispis utrška po artiklima, ispis utrška po danima itd. Te funkcije se ne moraju koristiti odmah, nego se na kraju tjedna ili mjeseca mogu iskoristiti kako bi se lakše završili obračuni.

Optima Telekom fiskali

Modeli: Uz mogućnost softverske fiskalne blagajne na tabletima ili laptopima, postoji niz gotovih rješenja s uređajima namijenjenim samo toj svrsi i uz predinstaliran softver

 

U prvom planu kod korisničkog sučelja je funkcionalnost, ali bi bilo zgodno i da je sučelje lijepio i intuitivno. Treba naravno razlikovati gotov proizvod fiskalnih blagajni od tableta. Iako je u mnogočemu praktičnije imati fiskalnu blagajnu kao gotov i zaokružen proizvod, za one koji rade na tabletu, laptopu ili računalu bitno je da se vizualno i korisnički može lako do svih opcija. Od funkcionalnosti, treba izdvojiti prikaz računa (otprilike onako kako će biti ispisan) na kojem se mogu mijenjati količine i cijene artikala.

Kod popisa artikala bitno je da se uz pregled svih u ponudi ima mogućnosti koje olakšavaju poslovanje, poput popisa najprodavanijih čime se transakcije brže mogu obaviti, bez traženja kroz izbornik. Visoko na listi prioriteta trebala bi biti mogućnost sortiranja artikala po nekim kriterijima.

maxresdefault

Ako prodajete kuglice sladoleda to i nije ključno, ali ako imate stotine artikala u ponudi, mogli bi se namučiti i izgubiti višak vremena. Svakako obratite pozornost na način na koji se mogu izdavati R1 računi. Taj bi postupak trebao biti brz i intuitivan. U našoj maloj anketi među korisnicima fiskalnih blagajni neki su se požalili da je ta situacija dosta loše riješena jer koraci za odabir R1 računa, prijelaz na unos subjekta, potvrdu unosa, izlazak iz modula za unos subjekta, izbor subjekta i na kraju povratak na ispis računa nisu intuitivni. To dosta usporava rad. 

Bitna je i podrška za više korisnika. Ako radi više ljudi ili se radi u smjenama, postoji mogućnost izrade više korisničkih računa pa se tako izdavanje računa vodi po osobama. Npr. u restoranima ili frizerskim salonima može se pratiti koliko je koji konobar ili frizer napravio posla.

Postoje blagajne koje imaju funkcionalnosti specifične za ugostiteljske objekte. Npr. računi se mogu dodijeliti određenom “stolu” na koji se onda dodaju artikli kako ih gosti naručuju tijekom vremena, a račun se naravno izdaje na kraju.

Konzola za odabir artikala i izdavanje računa

Sučelje na tabletu: Prikazuje izlist artikala u ponudi trgovine na sajmu knjiga. Moguće je odabrati i najprodavanije naslove  i s time dobiti na brzini naplate

 

Svakako provjeriti brzinu rada prije kupnje. Čak će i neki noname tableti s Androidom prilikom uobičajenog rada biti solidno brzi, ali kod ispisivanja dnevnog prometa od nekoliko stotina transakcija moglo bi biti usporavanja. Također, ne bi bilo zgodno da ekran tu i tamo odbija poslušnost jer u prodaji je ponekad svaka sekunda bitna.

Provjerite svakako koliko sučelja ima vaša fiskalna blagajna. Ako koristite tablet i on ima samo jedan USB priključak na njega će biti spojen termalni pisač. Ako bismo htjeli dodati i čitač bar kodova, morali bismo spojiti hub. Bilo bi dobro da na tabletu postoji još jedan USB priključak.

Možda i ključna stvar za obratiti pozornost je korisnička podrška koja mora biti vrlo brza i efikasna, jer je i sat vremena izgubljenih u gužvi neprihvatljivo.
Od svega ovoga, korisnici s kojima smo pričali kao najbitniju stavku izdvojili su pregledno sučelje kako bi se s blagajnom moglo brzo raditi kad je gužva i mogućnost lakog unosa artikala u bazu, jer je to mukotrpan posao podložan greškama kada se tipka na ekranu.

tablet pisac zajedno za web

Može i ovako: Kombinacija tableta i pisača za račune, uz naravno softverski paket koji to sve vozi

 

Ponude fiskalnih blagajni

Fiskalna blagajna sastoji se od uređaja koji može biti tablet ili specijalizirani uređaj koji objedinjuje blagajnu i pisač. Potrebna je i blagajnička aplikacija, kao i web aplikacija, a za normalno funkcioniranje potrebna je internetska veza. Kao opciju neka rješenja nude prihvat kartica, a većina fiskalnih blagajni može se prilagoditi i dodatno imati prihvat kartica. Računi se obično mogu izdavati i kad nestane internetske konekcije, a čim se ona uspostavi, automatski će se poslati na Poreznu upravu. Kroz web aplikacije moguće je ažurirati podatke o proizvodima i uslugama te pogledati izvještaje. Uz specijalizirane uređaje, može se koristiti vlastiti uređaj, a u tom slučaju se treba nabaviti pisač za ispis računa i naravno softverski paket. Većina ponuđača nudi opciju zamjenskog uređaja, udaljenog održavanja i korisničke podrške, cloud pohranu podataka kao i mirovanje licence u mjesecima u kojima fiskalna blagajna nije potrebna.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next