Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Cloud rješenja: Ponuda na hrvatskom tržištu Istaknuto

Cloud computing, izvor: VIDI.biz Cloud computing, izvor: VIDI.biz

Budući da računalni oblak (Cloud Computing) predstavlja trenutno jednu od najvažnijih paradigmi na području IT tehnologije, sasvim je razumljivo kako se sve više "nadvija i nad Hrvatsku". Sve više poduzeća nudi potencijalnim korisnicima blagodati njegovog korištenja, bilo putem različitih servisa dostupnih u okviru ove tehnologije, bilo kao cjelokupnu ponudu s ovog područja. U prilogu koji je pred vama potrudili smo se predstaviti trenutnu ponudu cloud tehnologije na domaćem tržištu uz prethodni kratki uvod za čitatelje koji se prvi put susreću s nečim takvim. 

Kratki uvod u "računalne oblake"
Računalni oblak predstavlja skupinu podijeljenih resursa i servisa na računalima i ostalim uređajima koji postaju dostupni na zahtjev krajnjeg korisnika preko internet infrastrukture, a da pri tome korišteni resursi i servisi ne moraju biti u vlasništvu njihovog krajnjeg korisnika.
Za funkcioniranje i održavanje računalnog oblaka brinu stručnjaci poduzeća koje nudi cloud usluge, a to donosi brojne prednosti u odnosu na prethodna necloud rješenja:

 

1. Krajnji korisnik cloud usluge više ne mora imati svoj vlastiti IT centar natrpan serverima i drugom pratećom tehnologijom poput uređaja za osiguravanje neprekidnog napajanja, hlađenje opreme i slično.
2. Nestaju poslovi povezani s instaliranjem, konfiguriranjem i održavanjem vrlo kompliciranog sistemskog softvera kako bi oprema spomenuta u prethodnoj točki uspješno funkcionirala 24 sata na dan, 365 dana u godini.
3. Bitno je pojednostavljena implementacija različitih platformi potrebnih za razvoj i primjenu složenih softverskih rješenja kao što su platforma za razvoj softvera, platforma za završno testiranje ili platforma za primjenu IT rješenja u praksi.
4. U slučaju pojave neočekivanog hardverskog ili softverskog problema, njegovo uklanjanje u pravilu zahtijeva bitno kraće vrijeme i manje troškove nego u slučaju posjedovanja vlastite IT infrastrukture. To posebno dolazi do izražaja ako je priroda uočenog problema takva da je potrebno angažirati usluge vanjskih stručnjaka.
5. U slučaju potrebe za instalacijom, konfiguriranjem i testiranjem novih verzija sistemskog softvera (npr. nove verzije operativnog sustava) u pravilu nema više potrebe za privremenim prekidom u korištenju sustava dok se ne naprave sve potrebne promjene.
6. U razvojne projekte mnogo je jednostavnije uključiti kvalitetne stručnjake "razbacane" širom svijeta. Ne morate im pripremati radno mjesto u poduzeću kako bi bar dio vremena radili na vašim projektima jer pristupaju računalnom oblaku na isti način kao i djelatnici iz samog poduzeća.
7. Zbog svega navedenog poduzeće se u mnogo većoj mjeri može usmjeriti na samo poslovanje umjesto da veliki dio vlastitog znanja i ljudstva troši na podršku neprekidnom radu IT sustava.
Jedan od tipičnih primjera korištenja računalnog oblaka u praksi je poznati Googleov servis za elektroničku poštu - Gmail. Umjesto korištenja tradicionalnog rješenja koje obuhvaća vlastiti server s odgovarajuće instaliranim i konfiguriranim operativnim sustavom te sustavom za upravljanje elektroničkom poštom, Gmail se može početi koristiti odmah na raznim razinama poduzeća uz osnovno konfiguriranje korisničkih računa i adresa elektroničke pošte.

Sa stanovišta implementacije i korištenja računalnog oblaka postoje tri različite konfiguracije sustava:

1. Software as a Service - SaaS
U ovom slučaju vlasnik servisa unaprijed priprema servis (uslugu) u računalnom oblaku tako da se odmah može koristiti od strane krajnjeg korisnika. Takav servis može se odmah upotrebljavati na različitim lokacijama širom svijeta, bez neke posebne potrebe za instalacijom na računalima krajnjih korisnika. Do SaaS usluga najčešće se pristupa u nekom od standardnih preglednika instaliranih na računalo, a servis prije korištenja može zahtijevati jedino osnovno konfiguriranje i prilagođavanje zahtjevima korisnika. Dio servisa iz ove kategorije može se prema tehničkim smjernicama određenih od strane proizvođača integrirati i u vlastita IT rješenja. Neki od najpoznatijih primjera Saas usluga su različiti, širom svijeta poznati Googleovi proizvodi, kao što su Gmail, Google Maps i slično.

2. Platform as a Service - PaaS
Umjesto unaprijed pripremljenog servisa spremnog za korištenje od strane krajnjeg korisnika, u ovom slučaju je u računalnom oblaku pripremljeno samo razvojno okruženje potrebno za razvoj vlastite aplikacije. Korisnik PaaS tehnologije dobija na korištenje operativni sustav, sustav za upravljanje bazom podataka, web server te ostalu softversku infrastrukturu potrebnu za izvođenje programskog koda napisanog u nekom od podržanih razvojnih alata. Na stručnjacima (prije svega programerima) krajnjeg korisnika PaaS tehnologije je da korištenjem nabrojenih pretpostavki sami razviju vlastito IT rješenje. Kao primjer PaaS tehnologije možemo navesti Microsoft Azure platformu.

3. Infrastructure as a service - IaaS
Iaas predstavlja najnižu razinu korištenja računalnog oblaka te ujedno oslonac za ostale oblike korištenja računalnog oblaka. U ovom slučaju moguće je pristupiti servisima niže razine za rukovanje sistemskim softverom ili spremištem podataka nego što je to slučaj kod PaaS tehnologije. IaaS tehnologiju jednog poduzeća može iskoristiti poduzeće "posrednik" za pripremu vlastitih Saas i Paas rješenja namijenjenih trećoj strani, to jest krajnjem korisniku. Kao primjer ovakve koncepcije možemo navesti Amazon Simple Storage Service (Amazon S3). Amazonov sustav u okviru IaaS tehnologije nudi sustav za spremanje i pristup podacima, a na korisnicima je da to iskoriste u vlastitim rješenjima.

Stanje u Hrvatskoj
Najveći ponuđači cloud tehnologije u Hrvatskoj (kao na primjer T-Com) nude potencijalnim korisnicima različite mogućnosti korištenja računalnog oblaka - od usluga najniže razine (Iaas) do različitih oblika specijaliziranih Saas servisa prilagođenih korištenju upravo u hrvatskim uvjetima. Na primjer: upravljanje ljudskim resursima, cjelokupno vođenje poslovanja manjih poduzeća i obrta (OliveBox), nadzor nad voznim parkom (Cloud Nadzor) i slično. U ponudi je često i mogućnost korištenja globalnih rješenja za uredsko poslovanje kao što je na primjer Microsoft Office 365.
Kao dodatnu pogodnost korisnicima treba istaknuti da je često na raspolaganju i mogućnost besplatnog, ali vremenski ograničenog korištenja različitih usluga računalnog oblaka. Tako korisnici prije prelaska na komercijalno korištenje cloud tehnologije bez troškova mogu isprobati zadovoljava li ponuđeno rješenje njihove potrebe.

 

D-Linkov pametni dom

MyDlink je Cloud aplikacija i centralni sustav koji omogućuje pristup cijelom nizu D-link uređaja poput  routera, diskova i kamera. Cijeli Cloud sustav možete kontrolirati na zaslonu mobitela. Internet of Things ne mora nužno biti sinonim za neobične primjene povezanih uređaja, pa umjesto pegle koja je pametna, možete krenuti drugim smjerom i u pametni dom povezati neke standardne uređaje obogaćene novim mogućnostima. Takav je pristup ima D-link koji je svoju bogatu paletu uređaja koja uključuje IP kamere, mrežne diskove i routere povezao jednim centralnim mjestom koje se zove MyDlink.

D link end


Sigurna i besplatna usluga bazirana na Cloud tehnologiji omogućuje pristup spomenutim uređajima preko osobnog računa s bilo koje lokacije, a pristupanje se može obavljati preko računala ili aplikacije dostupne za pametne telefone i tablete. Aplikacija i cijeli sustav setupiraju se preko sigurne Mydlink web stranice ili preko besplatne mobilne aplikacije.
Pametni dom

Eksplozija vrlo brzog broadband pristupa internetu i dostupnost konekcije u gotovo svakom domu pretvorili su ideju povezanog doma iz domene znanstvene fantastike u realnost i to u vrlo kratkom razdoblju. Internetska konekcija postala je toliko raširena i uobičajena da je uzimamo zdravo za gotovo. Sada ne samo da je moguće imati pouzdanu vezu za provjeru mailova i browsanje već imamo i mogućnost dijeljenja fotografija, filmova, glazbe i ostalih datoteka kako u kužnoj mreži tako i s cijelim svijetom. Osobni cloud je zapravo digitalni repozitorij vašeg digitalnog života i sada je postao realnost. D-link vam omogućuje instalaciju, upravljanje i održavanje kućne mreže koja omogućuje da se taj vaš digitalni život proširi, pri čemu ste vi u kontroli te tehnologije i da svi u kući uključujući i djecu imaju nesmetani i sigurni pristup digitalnom domu, bez obzira koriste li Mac, PC, iPhone ili Android uređaje. Poanta je da je u ovom sustavu sve dostupno, ali da je u isto vrijeme tehnološki prilično jednostavno.

DCH 107KT Pack Shot

Budući da je komunikacija ključ svake ljudske interakcije, isti princip je primjenio i D-link koji je omogući da uređaji međusobno komuniciraju. Povezivost je zapravo srž povezane, automatizirane kućne mreže i moguće je dodavati dodatne uređaje i korisnike i da sve radi bez problema.

To znači da se možete spojiti na Internet, kreirati bežičnu mrežu, proširiti ju, dodati uređaje na mrežu, te ju nadgledati, spremati na nju i kontrolirati. Svemu tome možete pristupiti i s udaljene lokacije, zapravo možete imati povezani dom.
Cijeli katalog proizvoda možete pregledati na adresi http://dlinkadria.eu/katalozi/consumer.pdf

Povezivanje na Internet
Trebate krenuti s routerom koji je zapravo srce povezane kuće. Vaš ISP će vam dati ADSL router kako biste bili povezani, no D-link preporuča da ga koristite samo za čisti pristup Internetu, a da odaberete D-Linkov router koji će vas spojiti brzo i sigurno. S pristupom Internetu želite imati i pristup bez žica, a iako routeri koje dijele ISP-ovi jesu wireless, s D-linkom ćete popraviti doseg i jačinu signala.

DIR 890L A1 Image H Front RED

Automatizacija, kontrola, nadgledanje i zaštita doma
Za ove zadatke D-link nudi pomoć na svim razinama. Nude najnapredniji raspon međusobno povezanih uređaja na tržištu. Bilo da se radi o paljenju svjetla kada ulazite u sobu ili nešto sofisticiranijim notifikacijama kada je vaša perilica rublja završila. Za sve ovakve zadatke posegnite u mydlink Home uređaje.

Praćenje što s događa u kući
Osim obitelji, vaš dom je vjerojatno najvrijednija stvar koju posjedujete. D-link nudi najveći raspon tržišno i tehnološki naprednih IP kamera s kojima možete pratiti sve što se događa u vašoj kući s bilo koje lokacije. Bilo da nadgledate bebu, kućnog ljubimca ili automobil u garaži.

Spremanje i dijeljenje dokumenata, fotografija, glazbe i filmova
Bit mreže je zapravo u dijeljenju, što su shvatili davno u D-Linku i ponudili jednostavan način za spremanje i dijeljenje svog sadržaja kroz mrežu. Možete u bilo koji od naših routera upiknuti USB stick i podijeliti datoteka, ali ako ste ozbiljniji oko kućne mreže imat ćete NAS uređaj. S njim možete imati do 24 TB podataka i on zapravo služi kao file server za sve vaše spojene uređaje.

Proširivanje wireless mreže
Mrzite li mreže i svuda po kući želite imati besprijekoran Wi-Fi? D-Link ima cijeli raspon uređaja koji omogućuju stvaranje idealne wireless mreže, no u većim kućama udaljenosti znaju biti velike da bi signal prošao kroz sve prepreke. Samo za tu svrhu imamo specifične uređaje koji proširuju doseg bazične mreže.

Dodavanje i dijeljenje printera sa svima
Jednostavno uštekajte pisač u USB port routera. Ako želite spojiti više od jednog printera, možete se odlučiti za jedan od D-linkovih dediciranih print servera. Oni podržavaju veliki raspon multifunkcijskih uređaja kao i starije modele printera i na taj način možete iskoristiti postojeće pisače i podijeliti ih sa svima u kući. Moderniji mrežni pisači s Ethranet portom mogu se dodati na router ili prin server ili Ethranet switch.

INFO
D-Link
Web: www.dlink.com/hr/hr
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Hrvatski Telekom i Pantheon ERP u oblaku

Pristupačno Cloud rješenje za sve tvrtke koje trebaju kvalitetan ERP, a nemaju nužno infrastrukturu za vlastite servere. Visok trošak investicija u licence i implementaciju programskog rješenja manjim tvrtkama često onemogućava pristup kvalitetnim, modernim i kompleksnim aplikacijama. U tu priču uskače Hrvatski Telekom koji nudi najam high-end IT opreme (servera) s instaliranim Pantheon ERP poslovnim sustavom. Rješenje je to za tvrtke koje trebaju jedinstveni poslovni sustav s kojim će moći izdavati narudžbenice i fakture, pratiti skladište, voditi računovodstvo, upravljati plaćama, planirati proizvodnju te voditi sve ostale poslovne procese.

Pantheon ERP cjelovito je online rješenje koje omogućava malim i srednjim tvrtkama povezivanje poslovnih procesa te njihovu potpunu kontrolu u jedinstvenom sustavu. Sustav pokriva sve poslovne procese, od nabave i fakturiranja do računovodstva i upravljanja plaćama do proizvodne i poslovne analitike.

HT i Pantheon

Kako bi domaćem tržištu ponudio uslugu Pantheon ERP u oblaku, Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj cloud usluga u Hrvatskoj, realizirao je partnerstvo s tvrtkom Datalab, vodećom tvrtkom za poslovno informacijske sustave u Jugoistočnoj Europi koja je već 20 godina prisutna u regiji i državama EU i gotovo 15 godina u Hrvatskoj.

Datalab je razvio Pantheon ERP u danas najbolji regionalni poslovno-informacijski sustav u svom segmentu, a njegovu kvalitetu potvrđuje više od 46.000 korisnika te dvije medalje za izvrsnost osvojene na svjetskom informatičkom sajmu CeBIT.
Pantheon je prisutan na tržištu već duži niz godina no njegova cloud inačica sada ga je učinila pristupačnijim malim i srednje velikim tvrtkama jer ga je moguće koristiti i bez jednokratne kupovine tj. bez velikih početnih troškova.
Pantheon ERP nudi organizaciju komercijalnih operacija od pretprodaje do isporuke, kontrolu kupnje, naloga i povrata naloga. Računovodstvo se vodi prema važećim međunarodnim standardima. Sve to dovodi do bolje kontrole troškova i prihoda. Poboljšava se organizacija i kontrola proizvodnog procesa te planiranje i praćenje financijskog rezultata.

ODABIROM PANTHEON ERP RJEŠENJA U OBLAKU:
-nemate velikih početnih troškova za nabavu softverskih licenci i tehničke opreme
-naknadu plaćate u fiksnim mjesečnim ratama bez nepredvidljivih dodatnih troškova
-svojim podacima i aplikaciji možete pristupiti s bilo kojeg mjesta sa internetskom vezom
-usluga se automatski ažurira u skladu sa izmjenama u zakonu te je u potpunosti usklađena sa svim zakonskim regulativama i pravilnicima RH
-aplikacija i podaci maksimalno su sigurni na serverima Hrvatskog Telekoma, uz dnevnu sigurnosnu pohranu podataka
-stručna tehnička podrška dostupna vam je 24h dnevno 7 dana u tjednu

KAKO PANTHEON ERP MOŽE PRIDONIJETI POSLOVANJU?
-Fakturiranje i računovodstvo
Jednostavna izrada narudžbenica, primka, ponuda, predračuna, otpremnica, faktura, knjižnih odobrenja i terećenja, vođenje troškova, obračun PDV-a i raznih drugih mogućnosti.
-Online prodaja i fiskalizacija
Pantheon ERP kroz jednostavnu integraciju s vašom online trgovinom omogućava kontrolu online narudžba, računa i ostalih evidencija.
-Ljudski resursi
Mogućnost praćenja kadrovskih evidencija i obračuna plaća preko programa.
-Analitika i izvještavanje
Dostupnost širokog raspona izvještaja za analizu i planiranje poslovanja prilagođenih postavkama koje sami odredite.

INFO
Hrvatski Telekom
Tel: 0800 0005
Web: www.hrvatskitelekom.hr/poslovni/ict/pantheon-erp
Dodatne informacije:
Datalab
Tel: 01/ 5621 424
Web: www.datalab.hr/hosting/

 

HT Cloud ljudski resursi - upravljanje ljudskim resursima iz oblaka

Cjelovito mrežno rješenje za upravljanje procesima u ljudskim resursima nudi sve od kadrovske administracije, godišnjih odmora, planiranja, obračuna plaća sve do upravljanja učinkom. Napredak tehnologije omogućio je da i manje tvrtke koriste usluge koje su nekada zbog visoke cijene bile rezervirane samo za velike igrače. Ideja je zamijeniti nepotrebno vođenje podataka o kadrovima, plaćama ili godišnjim odmorima zaposlenika u excel tablicama s profesionalnim rješenjima za upravljanje ljudskim resursima koja su financijski dostupna svim tvrtkama, neovisno o veličini.

Hrvatski Telekom u suradnji s tvrtkom HRPRO nudi uslugu Cloud Ljudski resursi, cjelovito mrežno rješenje za upravljanje procesima u ljudskim resursima, potpuno usklađeno s hrvatskim zakonima i pravilnicima. Ovim rješenjem obuhvaćeni su svi aspekti ljudskih resursa, od kadrovske administracije, godišnjih odmora, planiranja i evidencije radnih sati i obračuna plaća do naprednih procesa kao što su upravljanje učinkom, kompetencijama i razvojem zaposlenika te upravljanja poslovnim putovanjima.

HT Cloud HR

Usluga Cloud Ljudski resursi omogućuje automatizaciju poslovnih procesa vezanih za odjel ljudskih resursa, čime se znatno smanjuje količina ručnog unošenja podataka, štedi se vrijeme i povećava transparentnost troškova. Sve se zakonske promjene vezane za tematiku ljudskih resursa redovno prate i usluga se ažurira u skladu s izmjenama zakona.

Slika 1

U svakom trenutku moguće je doći do ažurnih, potpunih i točnih podataka o zaposlenicima, plaćama, mjestima troška, organizaciji, evidenciji radnog vremena, zaduženoj opremi, službenim putovanjima, školovanju i učinku.

Slika 3

Ubrzanju poslovnih procesa znatno doprinosi funkcionalnost Selfservice koja omogućuje da svi zaposlenici pojedine tvrtke koriste uslugu.

Svi paketi imaju uključene funkcionalnosti kadrovske evidencije, organizacijske strukture, kalendar godišnjih odmora, evidencije radnog vremena, obračuna plaća, obračuna drugog dohotka i sistematizacije radnih mjesta a moguće je odabrati pakete koje sadrže dodatne funkcionalnosti: radna osposobljenost, školovanja, upravljanje učinkom, upravljanje poslovnim putovanjima, procjena zaposlenika kroz alat 360 Feedback.

Razlika između modela u „oblaku“ i tradicionalnog modela

„Cloud“ model u odnosu na tradicionalni model (jednokratna kupovina softverske licence) ima znatne prednosti. Jedna od prednosti je u tome što se usluga (licenca) ne naplaćuje jednokratno pa nema visokog kapitalnog troška. Naplata se odvija u fiksnim mjesečnim naknadama, a tvrtke koje koriste usluge u oblaku ne moraju se baviti održavanjem softvera. Na taj način je lakše planirati i upravljati troškovima. Cloud uslugama se pristupa putem internetskog preglednika tj. putem interneta pa je zbog toga cloud usluge moguće koristiti s bilo koje lokacije i u bilo kojem trenutku.

INFO
Hrvatski Telekom
Tel: 0800 0005
WEB: www.ictmarketplace.hr
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

MEGATREND POSLOVNA RJEŠENJA d.o.o.

VDC usluga je koja optimizira korištenje resursa i plaća se prema korištenju. Virtualke se mogu kreirati vrlo brzo, u svakom trenutku se može napraviti slika sustava. Administracija se odvija preko posebnog Portala, a prisutna je visoka razina zaštite. VDC usluga je koja optimizira korištenje resursa i plaća se prema korištenju. Virtualke se mogu kreirati vrlo brzo, u svakom trenutku se može napraviti slika sustava. Administracija se odvija preko posebnog Portala, a prisutna je visoka razina zaštite.

Megatrend

Virtualni data centar (VDC) je cloud usluga korištenja IT resursa (IaaS – Infrastructure as a Service) potrebnih za funkcioniranje svakog IT sustava. Osim osnovnih pogonskih elemenata potrebnih svakom IT sustavu (napajanje energijom, klimatizacija, nadzor, sigurnost) VDC sustav omogućava korištenje i virtualnih hardware komponenti (virtualni procesori, memorija, diskovni prostor, virtualne lokalne mreže, firewall, routing itd.).

Svi elementi sustava mogu se koristiti prema trenutnim potrebama odnosno proširivi su u bilo kojem trenu bez utjecaja na produkcijski pogon. VDC sustav zasnovan je na najnaprednijim virtualizacijskim tehnologijama. U osnovi sustava su visoko redundantni serveri te „software defined“ storage sustavi s Flash tehnologijom. Svaki od servera pogoni VMWare ESX operativni sustav, a svi serveri zajedno su povezani na VMWare vCloud upravljačko sučelje. Takvom konfiguracijom korisnici automatski imaju dostupnu visoko redundantnu platformu za pogon svojih virtualnih servera.

Administrativni pristup korisnika do VDC okoline je kroz samouslužni portal. Portal omogućava upravljanje i nadzor svih komponenti VDC sustava. Kroz administrativni portal se kreiraju virtualna računala, upravlja mrežnim funkcijama, konfigurira firewall, izvodi backup odnosno sve funkcije potrebne svakom IT okruženju. Kreiranje virtualnih računala je izuzetno brzo i lako korištenjem unaprijed pripremljenih virtualnih instalacijskih medija.

Nova virtualna računala se doslovno mogu instalirati za nekoliko minuta. Za svako virtualno računalo u svakom je trenu moguće napraviti „snapshot“ odnosno spremiti „sliku“ računala u danom trenutku. Unutar samog VDC računala su spojena virtualnim mrežama koje podržavaju sve danas korištene postavke i protokole. Tako je moguće izdvojiti grupe virtualnih računala u posebne segmente mreže (VLAN), kontrolirati prava dostupa i način komunikacije između računala.

Virtualni firewall je standardna funkcija VDC sustava gdje korisnik sam po potrebi kreira (i nadzire) pravila komunikacije i zaštite podataka i prometa. U firewallu se također kreira i VPN pristup do VDC sustava. Sam VDC je projektiran na način koji omogućava jednostavno povezivanje virtualnih i fizičkih mreža. Takva konfiguracija je vrlo važna kod korištenja fizičkih servera u kombinaciji sa serverima u VDC. Vrlo često je potrebno imati izdvojene fizičke servere (zbog aplikativnih, licencnih ili sličnih potreba) te ih na jednostavna način integrirati sa serverima u virtualnoj okolini uz korištenje svih mrežnih zaštitnih protokola ili funkcija.

Storage sustav koji podržava rad VDC je zasnovan na najmodernijoj tehnologiji „software defined storage“. Sam storage sustav je u potpunosti virtualiziran i visoko redundantan. Fizički diskovi su podijeljeni u grupe prema tipu i namjeni. Svaki tip diskova povezan je u „logički prostor“. Na takvom „logičkom prostoru“ kreiraju se virtualni diskovi koji se pridružuju serverima i korisnik zapravo vidi virtualni „logički“ disk. Takva organizacija diskovnog prostora omogućava korištenje optimalnog tipa diska za određenu svrhu (ultra brzi diskovi za zahtjevne transakcijske aplikacije ili spori ali kapacitivno veliki diskovi za arhive i sl.).

Sam storage koristi i veliku količinu Flash diskova koji predstavljaju posebnu logičku grupu. Flash diskovi se mogu koristiti kao direktno dostupni iz VDC (znači korisnicima VDC je direktno dostupan danas najbrži poznati diskovni sustav) odnosno mogu se koristiti u tako zvanom „EasyTier“ načinu rada.

Područja primjene VDC sustava su vrlo široka i vrlo lako se uklapaju u postojeće IT sustave. VDC je svojom „Pay per Use“ (plaćanje po stvarno korištenim resursima) i brzinom prilagodbe (dodavanja, oduzimanja ili rekonfiguriranja resursa) idealan sustav za današnje dinamične IT zahtjeve. U klasičnim IT sustavnima bez iznimke se dešava da je većina servera iskorištena 5-10% dok su jedan ili dva kritična servera uvijek preopterećeni.
VDC u potpunosti otklanja takve probleme, resursi su dostupni na zahtjev kad god su potrebni. Isto tako ako se ne koriste (tj. u određenom trenutku nisu potrebni) resursi se jednostavno ne koriste tj. niti ne plaćaju. Osim produkcijskog pogona VDC je idealna okolina za povremene zahtjeve kao što su npr. razvoj, testiranje i uvođenje novih aplikacija i omogućava kompletno razvojno okruženje bez investicija i s troškom za vrijeme razvoja.

Jedna od čestih primjena VDC sustava je izgradnja backup i disaster/recovery okoline. Podaci s produkcijskog okruženja korisnika se repliciraju (u više tehnika ovisno o potrebama) u VDC sustav. VDC sustav koji prima i sprema podatke zapravo koristi vrlo male resurse i cjenovno je vrlo prihvatljiv. U slučaju ispada jedne (ili svih) IT funkcija na lokaciji korisnika VDC sustav je spreman preuzeti produkcijsko okruženje. Potrebni produkcijski resursi su dostupni odmah i trošak je vezan samo na vrijeme produkcijskog korištenja.

Postojanje podataka na DR lokaciji u VDC sustavu olakšava i kreiranje backup te arhivnih medija jer nije potrebno zaustavljati produkciju kako bi se izvele backup procedure. Isto tako aplikacije koje imaju različitu učestalost korištenja (npr. web shop) su idealni kandidati za VDC okruženje. Megatrend VDC možete isprobati bilo kada, svi korisnici imaju pravo na mjesec dana testnog korištenja.

INFO
MEGATREND POSLOVNA
RJEŠENJA d.o.o.
Web: www.megatrend.com
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

MEGATREND REDOK d.o.o.

Sustav za razmjenu elektroničkih dokumenata Cloud je usluga na koju se spajaju korisnici direktno iz poslovnog sustava. Uz enkripciju i više slojeva sigurnosti, benefit je u skraćivanju vremena za pripremu dokumenata i uštedi pogotovo u odnosu na standardnu poštu. Sustav za razmjenu elektroničkih dokumenata Cloud je usluga na koju se spajaju korisnici direktno iz poslovnog sustava. Uz enkripciju i više slojeva sigurnosti, benefit je u skraćivanju vremena za pripremu dokumenata i uštedi pogotovo u odnosu na standardnu poštu.

redok1

Redok je B2B (Business to Business) cloud sustav za razmjenu elektroničkih (poslovnih) dokumenata. Sve tvrtke koje surađuju međusobno razmjenjuju različite poslovne dokumente (narudžbenice, otpremnice, račune, šifarnike itd.). Uobičajeni način razmjene takvih dokumenata kroz povijest je bilo slanje papira (poštom ili kurirom ili nekom vrstom dostave).

Razvojem elektroničkog poslovanja postalo je uobičajeno jedan dio dokumenata slati elektroničkom poštom. I jedan i drugi način dostave dokumenata u principu imaju iste nedostatke, veliku količinu ljudskog rada i značajne mogućnosti pogreške. Proces slanja bilo kojeg papirnatog dokumenta je sličan: dokument je potrebno napraviti u nekoj poslovnoj aplikaciji, zatim se dokument isprinta, pakira, šalje primatelju, primatelj dokument zaprima i unosi u svoju poslovnu aplikaciju. Svaki od tih koraka je dosta dugotrajan, zahtjeva ljudski rad i dosta je podložan greškama, što u konačnici dovodi do neispravnih poslovnih podataka.

Redok je sustav razmjene elektroničkih dokumenata koji drastično pojednostavljuje proces slanja dokumenata, eliminira potencijalne greške u podacima nastale zbog prepisivanja dokumenata te ubrzava proces slanja dokumenata. Korisnici se spajaju na Redok sustav direktno iz svog poslovnog sustava. Prilikom inicijalnog spajanja na Redok sustav kreiraju se potrebni opisi dokumenata (ovisno o formatu i vrsti dokumenta). U samom Redok sustavu se definiraju potrebne transformacije kako bi korisnikov dokument bio čitljiv od strane bilo kojeg primatelja dokumenta. Jednom prilagođeni formati dokumenta primjenjivi su za razmjenu dokumenata sa bilo kojim drugim korisnikom Redok sustava. Redok sustav je povezan i sa svim ostalim sustavima za razmjenu B2B dokumenata.

Osim direktnog povezivanja poslovne aplikacije na Redok sustav dokumenti se mogu slati i korištenjem Redok Portala. Portal je prvenstveno namijenjen manjim tvrtkama sa malim brojem dokumenata i jednostavnim poslovnim IT sustavima. Osim za slanje i primanje dokumenata Redok portal omogućava i nadzor i kontrolu nad procesom slanja dokumenata. Svi korisnici mogu u bilo kojem trenu pogledati status dokumenta u transportu odnosno podatke o ukupnom broju poslanih i primljenih dokumenata.
Kompletan sustav je višestruko zaštićen i nadziran u svim svojim segmentima.

Kroz cijeli sustav garantirana je sljedivost i neporecivost pošiljatelja, primatelja i dokumenta. Proces slanja je organiziran na sljedeći način: prilikom ulaza u sustav sprema (arhivira) se originalna verzija dokumenta, ovisno o pošiljatelju-primatelju-vrsti dokumenta sustav određuje i izvodi potrebne transformacije, transformirani dokument se sprema (arhivira) te dostavlja korisniku. Kroz cijeli proces prati se stanje obrade te eventualni zastoji i greške u obradi. Sustav podržava sve vrste dokumenata bez obzira na formu i sadržaj. Svi dokumenti su enkriptirani u transportu i provjerava se potpis i ispravnost sadržaja. Elektronički računi se potpisuju prema važećim EU i Hr zakonima i normama i zakonski su priznati kao pravovaljani računi.

Redok sustav je regionalno prisutan i osim hrvatskih trenutno ga koriste tvrtke u Sloveniji, Austriji, Srbiji, BiH, Makedoniji.

INFO
MEGATREND REDOK d.o.o.
Web: www.redok.hr
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Vipnet- Office 365

Napredni Microsoftov uredski paket dostupan u Vipu za 29 kn/mj. po zaposleniku. Office 365 je kombinacija uredskih aplikacija Word, Excel, PowerPoint i Outlook, s Microsoftovim servisima u cloudu - e-pošta, Sharepoint, Skype for Business i OneDrive. Ova cloud usluga omogućava još bolju povezanost zaposlenika, olakšava njihovu suradnju te jamči ažuriranost svih Office aplikacija kojima možete pristupiti bilo gdje i bilo kad. Ideja iza ovakvog Cloud uredskog paketa je i smanjivanje troškova IT održavanja koji su sada za ove aplikacije također delegirani. Usluga Office 365 Business Essential dostupna je za 29 kn/mj. po zaposleniku, a može se kombinirati s fiksnim ili mobilnim Vip uslugama te tako dodatno uštedjeti.

ruke tablet 1

Radi na svim uređajima
S Microsoftovim Office 365 paketom posao možete započeti na računalu, dorađivati na mobilnom telefonu i dovršiti na tabletu. Jednostavno, brzo i efikasno Office 365 omogućava vam pristup: dokumentima, e-pošti, kalendarima, kontaktima i zajedničkim folderima. Bez obzira na to gdje se nalazite i koji vam je uređaj trenutačno pri ruci, možete nastaviti s radom tamo gdje ste stali. Office 365 nudi poslovnu e-poštu na kojoj u exchange mail usluzi imate 50 GB prostora.

VIPnet office

Uz to, na OneDriveu dobivate terabajt prostora za pohranu datoteka.Kalendari su zajednički i mogu se dijeliti, postoji opcija slanja izravnih poruka, konferencije na internetu i pristupa ažurnim dokumentima. Moguća je suradnja u stvarnom vremenu, a da pritom sigurnost podataka nije ugrožena. Primjerice, dok se ubacuje troškovnik u ppt. prezentaciju, vaši zaposlenici još mogu dopunjavati stranice koje se tiču proizvoda i usluga...

IT uštede
Upravljanje Office 365 paketom vrlo je jednostavno. Postoji detaljan vodič za implementaciju, a korisnicima i uslugama možete upravljati putem samo jednog portala za administratore. Korištenjem paketa možete bitno smanjiti troškove IT podrške.

Korisnička podrška od 0 do 24
Kao i s našim ostalim Vipnet uslugama, u svakom trenutku korisnicima ćena raspolaganju biti korisnička podrška. Umjesto da problem rješavate s tri različite osobe, na tri različita mjesta, pozivom na 0917722 problem rješavate samo s jednom osobom.

INFO
VIPNET
WEB: www.vipnet.hr
Tel: 0800 77 20

 

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next