Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uberu produžena revizija radne kulture dok ulazi u sporove s Alphabetom Istaknuto

Uberu produžena revizija radne kulture dok ulazi u sporove s Alphabetom

Do kraja travnja trebali su biti objavljeni rezultati revizije radne kulture u Uberu, koja je pokrenuta na valu skandala koji je izbio objavom na blogu bivše Uberove zaposlenice inženjerke Susan Fowler o iskustvu rada u poznatom taxi startupu. Zbog obima posla revizori su zatražili dodatnih mjesec dana do objave izvještaja, kako bi mogli temeljito dovršiti istragu. Istovremeno, Alphabetova (Google) tvrtka za proizvodnju samovozećih automobila Waymo tužila je Uber za krađu intelektualnog vlasništva.

Fowler je u svojoj objavi razotkrila niz problematičnih, zlostavljačkih i diskriminatorskih praksi unutar tvrtke, s naglaskom na one seksističke, koje su nju osobno najviše pogađale. Uber je stoga uz javnu ispriku pokrenuo i nepristranu reviziju radne kulture u tvrtki. Reviziju vode Eric Holder, koji je bio državni tužitelj za vrijeme Obamine administracije i savjetnik Airbnbu za antidiskriminacijske politike, i njegova poslovna partnerica Tammy Albarrán.

Kako izvještava ITPro, revizija je produžena jer Holder i Albarrán nisu još uspjeli dobiti intervjue s rukovoditeljima koji su ključni za istragu. Izvještaj bi sada trebao biti objavljen krajem svibnja.

Istovremeno, Alphabetova podružnica Waymo, zadužena za razvoj samovozećih električnih automobila tužila je Uber za krađu poslovne tajne i traži od suda da glavnom Uberovom inženjeru za robotička vozila zabrani daljnji rad na projektu Uberovih samovozećih automobila.

Naime, Anthony Levandowski je 2015. godine još radio za Google, početkom 2016. je osnovao svoju tvrtku za robotička vozila zvanu Otto, a nju je uskoro otkupio Uber i zadržao Levandowskog na razvoju svojih autonomnih vozila. Početkom ove godine tvrtki Waymo (nastaloj prilikom restrukturiranja Googlea) dojavljeni su detalji o Uberovom dizajnu LiDAR senzora za strojni vid samovozećih automobila, koji je identičan Googlevom, tj. Waymovom dizajnu. Prilikom istrage unutar tvrtke, Waymo je ustanovio da je Levandowski nedugo prije odlaska iz Googlea preuzeo 14000 stranica Googleovih internih dokumenata.

Waymo je ispočetka od suda tražio priveremenu obustavu Uberovih radova na razvoju samovozećih automobila uopće, no sada je preformulirao zahtjev tražeći da se Levandowskom sudski zabrani nastavak rada na Uberovim autonomnim vozilima, izvještava Forbes.

Uber, naravno, tvrdi da se u svom radu nisu služili nikakvim Googleovim intelektualnim vlasništvom i da njihov LiDAR sustav nema nikakve veze s Googlevim/Waymovim i zasad namjerava insistirati na toj liniji u argumentaciji svoje obrane.

No ni tu nije kraj Uberovih problema. Nedavno se tek doznaje da na dodatne poteškoće već duže vrijeme nailazi i kod Applea. Naime, Uber je razvio sustav kojim je moguće pratiti telefone svojih aktualnih i bivših korisnika čak i nakon što ovi deinstaliraju aplikaciju. Apple ovo smatra povredom privatnosti svojih korisnika pa je zaprijetio Uberu isključenjem sa App Storea, izvještava ITPro.

Sustav je razvijen 2014. u svrhu sprečavanja varanja nekih kineskih vozača, koji su navodno koristili ukradene telefone kojima bi se višekratno registrirali pa brisali telefone na početno stanje, ne bi li ostvarili bonuse na račun višestrukih lažnih korisničkih računa.

Ovakva je tehnologija na App Storeu zabranjena, no Uber je našao načina da „geofencingom“ sakrije ovu praksu od Appleovog sjedišta u Cupertinu. Ovu su praksu Appleovi inženjeri ipak otkrili iz lokacija izvan Cupertina i Appleov CEO Tim Cook je pozvao je Uberovog Travisa Kalanicka na razgovor gdje ga je „izgrdio“ i zaprijetio mu izbacivanjem sa App Storea, ukoliko se ova praksa nastavi.

Iz Ubera nakon toga tvrde da više ne prate korisnike nakon što obrišu njihovu aplikaciju, no istovremeno tvrde da je to uobičajena mjera zaštite od prijevare, koja „štiti i Uber i njegove korisnike“. S obzirom na kombinaciju dvosmislene izjave i već notorne netransprarentnosti Uberovog poslovanja, teško je sa sigurnošću ustvrditi što se po ovom pitanju trenutno zapravo događa.

Očito je, u svakom slučaju, da se Uber kontinuirano kreće na rubu legalnosti kako u državama, tako i u korporacijama s kojima surađuje, slabo mareći pritom za svoje korisnike, vozače, ali i zaposlenike.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next