Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Komentar hrvatskih stručnjaka: Što 2016. donosi hrvatskom IT-u Istaknuto

Komentar hrvatskih stručnjaka: Što 2016. donosi hrvatskom IT-u

Oculus Rift VR headset, cloud usluga, Internet of Things te big data industrija, samo su neki od intrigantnih 'buzzworda' koji su obilježili prošlu godinu i dali naslutiti da će tek ono što slijedi u kratkom vremenu koje je pred nama biti još dramatičnije u smislu novih proizvoda ali i novih načina korištenja tehnologija.

Internet of Things je zaista 'procvjetao' u prošloj godini, a njegov daljnji razvoj, sa što više iskoristivih benefita za običnog čovjeka tek stiže u narednim godinama što dokazuje nevjerojatan broj novih uređaja na svjetskim sajmovima potrošačke elektronike. Pratili smo razvoj autonomnog automobila koji više i nije tako daleka budućnost, a operativni sustavi počeli su se masovno implementirati u automobile. Gledali smo sve više video snimaka iz perspektive drona, dobili širu dostupnost 4K tehnologije, a broj novorazvijenih materijala za 3D printanje učinio je ovu industriju vrlo lukrativnom.

Naša IT industrija doživljava renesansu jer je i sama uključena u razvoj mnogih zanimljivih područja i proizvoda pa smo pitali nekoliko eminentnih IT stručnjaka za njihovo mišljenje što nas to očekuje u godini pred nama. IT stručnjaci iz eminentnih hrvatskih tvrtki, od kojih većina djeluje u inozemstvu, rekli su nam što misle da nas očekuje od tehnologije u 2016. godini, i u kojim smjerovima će se dalje kretati njihov razvoj. Kako komentiraju tek započetu kalendarsku ali i poslovnu godinu te koliko se naše iskustvo poklapa s njihovim, možete pročitati u nastavku ovog zanimljivog članka.

Ivan Lupić, direktor ICT rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli naglasak je stavio na IoT, ali i općenitu poboljšanju kvalitete ljudskog života koju donosi daljnji razvoj ICT tehnologija: "Teško je pronaći područje ljudskog djelovanja kojem ICT rješenja, ukoliko to već do sada nisu, neće ubuduće dodati vrijednost. Očekujem da ćemo 2016. u svijetu, ali i u Hrvatskoj, vidjeti još značajnije primjere pozitivnih efekata za ljude, poduzeća i društvo u područjima informatizacije zdravstva, upravljanja potrošnjom energije, efikasnosti državne uprave, inteligentnog transporta, pametnog doma, pametnih gradova i slično. Budući da se mnoge aktivnosti u našim životima, od  kupovine, posla, druženja, gledanja televizije, učenja, putovanja, slušanja glazbe, prehrane ili vježbanja, konvergiraju s online navikama, već danas gotovo svi potrošački trendovi uključuju internet, točnije Internet stvari (IoT).

 lupic unutraIvan Lupić, direktor ICT rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikola Tesla

Prva generacija koja je odrasla uz internet je sada u svojim tridesetima i nove generacije danas imaju svoje vlastite navike. Ali i Internet se mijenja pa danas 20 posto ljudi odraslih uz internet svakodnevno gleda više od 3 sata video sadržaja putem interneta, u odnosu na 7 posto u 2011. godini. Budući da će LTE biti široko dostupan, uz već izražen pritisak tržišta prema snižavanju cijena i povećanju količinu podataka u korisničkim paketima,  pružatelji telekomunikacijskih usluga će se teško diferencirati temeljem postignute brzine. Za mnoge od njih dosadašnji poslovni modeli više neće biti održivi te će tražiti nove izvore prihoda kroz inovativne usluge za rezidencijalni i poduzetnički segment. Kako bi najbolje diferencirali svoju ponudu, pružatelji telekomunikacijskih usluga će u sve većoj mjeri stupati u partnerstva s pružateljima sadržaja. Stoga će sve što može imati koristi od povezanosti na internet, na primjer kućanski aparati, kamere, odjeća, senzori, automobili  – biti  povezano na internet, a to je trend koji će se zahuktavati  u 2016. i nadolazećim godinama," rekao je Lupić za IT Biz Crunch.

Dženan Lojo, direktor tvrtke TIS - Objektni informacijski sustavi d.o.o. je naglasio daljnji razvoj Big Data tehnologije, ali se osvrnuo i na aplikacije prilagođene osobama u trećoj životnoj dobi: "Svake godine se generira sve više podataka, bilo da ih generiraju aplikacije ili uređaji. Te podatke treba prenositi među sustavima što dovodi do potrebe za pojačanom upotrebom integracijskih alata za integracijske procese (B2B, B2C, B2G, M2M i IoT...) no ujedno i naći smisao u njima kako bi se pravovremeno donosile ključne odluke, zbog čega će se nastaviti trend rada s Big Data tehnologijama i alatima za prediktivnu analizu. Poslovni modeli tvrtki se ubrzano mijenjaju i sve se više traži inovativnost i brza reakcija na tržišne prilike što dovodi do potrebe za upravljanje znanjem i upravljanje inovacijama. Tu vidimo potrebu za povećanom uporabom poslovnih društvenih mreža u te namjene.

dzenan unutraDženan Lojo, direktor tvrtke TIS - Objektni informacijski sustavi d.o.o.

Kako populacija stari, ne samo u HR nego i u EU, a današnji umirovljenici imaju iskustva s računalima i mobilnim uređajima, u EU je sve veći trend i fokusiranja na aplikacije za treću životnu dob. Naravno, usluge se baziraju na mobilnim i cloud tehnologijama," objasnio je Lojo. 

Alen Selimbegović, direktor sektora razvoja softvera u SedamIT-u smatra da smo "zadnjih par godina svjedoci prave revolucije u IT tehnologijama poput Big Data, Internet of Things, 3D ispisa ili socijalnih mreža. Većina unapređuju poslovanje, ali ima i onih koji okreću tržišne principa naglavačke poput 'uberizacije' svih uslužnih djelatnosti. U konkurenciji trendova, ipak najvažnija je umjetna inteligencija (AI) koja je dugo prisutna, ali je sada došla do zrelosti i masovne primjene u segmentima poput transporta koji će doživjeti potpunu transformaciju, a slijede primjene i u medicini, pa čak i društvenim granama, poput prava.“

alenko unutraAlen Selimbegović, direktor sektora razvoja softvera u SedamIT d.o.o.

Ipak, Selimbegović misli da "Hrvatsko IT tržište nažalost sporo prati svjetske trendove i dosta je okrenuto lokalnim i regionalnim potrebama. Pomake očekujemo u većem otvaranju prema svjetskom tržištu, profiliranju konkurentnih usluga i proizvoda, posebno poduzećima koji se oslobode ovisnosti o domaćem kupcu. Valja istaknuti i stvaranja start-up zajednice koja svake godine raste i vjerojatno se među njima nalaze budući IT lideri," naglasio je.

Mladen Amidžić, direktor tvrtke Trilix d.o.o. također smatra da će se dalje razvijati autonomna vozila, ali i umjetna inteligencija: "Mnoge tvrtke ulažu veliki novac i ozbiljan rad u autonomna vozila pa očekujem konkretne rezultate na tom području. Zadnjih nekoliko godina pojavljuje se sve više raznih gadgeta i pametnih uređaja za uporabu u kućanstvu i izvan njega. Ove godine očekujem integraciju takvih pametnih uređaja za kućanstvo. Primjerice, Mark Zuckerberg je postavio osobni cilj da kreira jednostavan AI za kontrolu raznih kućanskih uređaja po uzoru na Jarvis računalo iz Iron Man filma. Možda neće ove godine biti tako napredno kao Jarvis, ali pametni uređaji kao dio IoT univerzuma svakako dolaze i bit će sve više integrirani.

amidzic unutraMladen Amidžić, direktor tvrtke Trilix d.o.o.

Uvjeren sam da ćemo ove godine svjedočiti velikom napretku wearable uređaja ali i počecima implantacijskih uređaja. Dolazak Oculus Rift tehnologije donijeti će nezamjenjivo iskustvo igračima. U Hrvatskoj očekujem poboljšanje Pickbox usluge, domaćeg televizijskog streaming servisa, obzirom da je Netflix dostupan Hrvatskim građanima," otkrio nam je.

Antonio Šeparović, osnivač i direktor Oradiana smatra da će se razvoj clouda nastaviti u 2016., pogotovo u području financijsko-tehnološkog poslovanja: "Oradian je jedna od prvih financijsko-tehnoloških tvrtki u svijetu koja je razvila vlastiti tehnološki sustav za mikrofinanciranje namijenjen financijskim institucijama zemalja u razvoju, a taj sustav se bazira na cloud, odnosno SaaS (Software as a Service) tehnologiji. Općenito, pa tako i u financijskoj industriji, primijetili smo porast potražnje za kvalitetnim, sigurnim i sofisticiranim rješenjima koja s jedne strane olakšavaju poslovanje čineći ga učinkovitijim i transparentnijim, dok s druge, snižavaju troškove poslovanja.

 separovic unutraAntonio Šeparović, direktor tvrtke Oradian 

Upravo je to ono što tehnologija "u oblaku" omogućava, zbog čega smo sigurni smo da će se ovaj pozitivan trend rasta i razvoja cloud rješenja nastaviti i ove godine. Na globalnoj razini primjećujemo da korisnici još uvijek imaju tendenciju shvaćanja softvera kao proizvoda koji kupuju, a koncept plaćanja za uslugu na koju se pretplaćuje ne povezuju sa softverom. Iako je sve više cloud SaaS ponuđača, potrebna je edukacija tržišta kako bi tvrtke percipirale višestruke koristi od implementacije cloud poslovnih aplikacija," rekao nam je Šeparović.

Miroslav Šimudvarac, direktor tvrtke Troido specijalizirane za razvoj softvera za Android vidi 2016. kao veliku godinu za Android platformu, ali i VR te IoT: "Oculus Rift, iza kojeg stoji Facebook, izlazi iz beta stadija i isporučit ce se u proljeće i time biti prva ozbiljna VR platforma nakon kojeg slijedi Sony VR koji omogućuje VR gaming na PS4," rekao nam je. Također smatra da će televizijski servisi on-demand, kao što su Netflix, Watchever, Maxdome i Amazon Prime polako, ali sigurno zamijeniti linearnu televiziju.

miki unutraMiroslav Šimudvarac, direktor tvrtke Troido i voditelj hrvatske inačice konferencije droidcon

"Osim navedenih servisa, Android on TV ce se probiti kao platforma za naše male ekrane koja će također pomoći padu linearne televizije. Pametni auti izlaze iz konceptualnog stanja i dolaze na naše ceste, a Android Auto jedna od vodećih tehnologija u ovom sektoru." Osim pametnih automobila, već su razvijeni oni koji voze potpuno autonomno, pa Šimudvarac smatra da će "sve više Automobila voziti autonomno, sto će na našim cestama u početku vjerojatno dovesti do određenih poteškoća." Kao što smo već rekli, IoT je već postao standard današnjice, dok "industrija uvodi nove standarda za IoT i time djelomično ukida fragmentaciju koja jos uvijek koči širenje IoT-a," rekao nam je.

Ivan Burazin, osnivač i direktor Codeanywherea i Shift konferencije u Splitu, kao trendove u 2016. godini ističe dronove, dev tools, VR i ML: "Dronovi tek sada dolaze u fazu zrelosti te će ih sve više ljudi, a što je bitnije i tvrtki, koristiti u svome poslovanju u 2016. Kod devtoolsa mislim na Attlasian koji je krajem prošle godine išao na burzu, što pokazuje da su dev tools itekako "hot" a Docker platforma strelovito raste, "jede" sve ispred sebe i to je jedan od svijetlih primjera budućnosti dev tool tvrtki.burazin unutraIvan Burazin, direktor Codeanywherea i Shift konferencije

Osvrnuo sam se i na VR, zato što je za Božić pušten prvi komercijalni VR od Samsunga, koji je ubrzo rasprodan. Iako je još "igračka" prema pravim VR sustavima, to je pokazalo da ima interesa za tu tehnologiju. Uz to, ove godine izlazi i dugo očekivani Oculus Rift koji je bez obzira na iznenađujuće veliku cijenu (600 dolara u SAD-u) rasprodan kroz nekoliko sati u pretprodaji. ML, odnosno Machine Learning, je s nama već duže vrijeme u obliku GPS-a i Siri, ali tek su od prošle godine velike korporacije kao što su Microsoft i Amazon lansirali svoje ML servise na kojima ljudi mogu graditi svoje platforme," smatra Burazin.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next