Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IT Sustav koji nadzire Zakon o općem upravnom postupku Istaknuto

IT Sustav koji nadzire Zakon o općem upravnom postupku

U prostorijama tvrtke Ericsson Nikola Tesla svečano je obilježen završetak projekta „Razvoj i implementacija IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)“ financiranog iz EU IPA FFRAC 2012 fonda.

Kroz projekt je uspostavljen nacionalni digitalni sustav ZUP IT za praćenje provedbe Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kao decentralizirani sustav izvještavanja kojim će upravljati Ministarstvo uprave. ZUP je temeljni zakon koji primjenjuju javnopravna tijela prilikom odlučivanja o pravima, obvezama i pravnim interesima stranaka što ga čini važnim dijelom sustava pravne zaštite građana. Navedeni zakon uređuje pravila prema kojima javnopravna tijela trebaju postupati i odlučivati u upravnim stvarima u okviru svojeg djelovanja. S obzirom na broj upravnih postupaka i tijela uključenih u provedbu ZUP-a, praćenje ujednačene provedbe ovog zakona je iznimno značajno, a digitalni sustav ZUP IT razvijen je kao najučinkovitiji odgovor na tu potrebu.

Branko Baričević voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

U 18 mjeseci, koliko je trajao ovaj projekt započet 2016. godine, razvijen je spomenuti IT sustav koji će doprinijeti poboljšanju upravnih kapaciteta i transparentnosti javne uprave u Republici Hrvatskoj. Na taj je način ostvaren doprinos općem cilju osiguravanja pravodobne, pouzdane i kvalitetne javne usluge korisnicima što utječe na poboljšanje životnog standarda svih građana i stvaranje poticajne poduzetničke okoline. Tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. je kao ugovaratelj na ovom projektu izradila ZUP IT sustav koji odgovara potrebama korisnika i ispunjava sve postavljene zahtjeve kako bi se olakšalo praćenje provedbe ovog zakona te je u suradnji s Ministarstvom uprave provela edukaciju budućih korisnika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Odaziv budućih korisnika sustava na edukaciju bio je iznimno velik, pa je tako edukaciju prošlo 1367 korisnika s raznim ulogama u sustavu.

Svečani završetak projekta

Na svečanosti nazočnima su se uvodno obratili gospođa Gordana Kovačević, predsjednica, Ericsson Nikola Tesla d.d., gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te gospodin Lovro Kuščević, ministar uprave. U uvodnom dijelu je naglašeno kako je korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih rješenja u radu javne uprave ključno za poboljšanje pouzdanosti, otvorenosti, transparentnosti, učinkovitosti i ekonomičnosti javne uprave što su pak preduvjeti za stvaranje poželjnog poslovnog okruženja. Rezultate projekta su predstavili njegovi voditelji, gospođa Irena Podgajski, za korisnika, Ministarstvo uprave i gospodin Tihomir Čukman, za ugovaratelja, Ericsson Nikola Tesla d.d.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next