Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CARNetovi „scenariji poučavanja“ u nastavi prirodoslovnih predmeta i matematike Istaknuto

CARNetovi „scenariji poučavanja“ u nastavi prirodoslovnih predmeta i matematike

Jedan od najvažnijih zadataka pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ je sustavna edukacija i osposobljavanje nastavnika za korištenje tehnologije u obrazovanju. U tom smislu CARNet organizira još jednu u nizu radionica za nastavnike, ovaj put s fokusom na izradu „scenarija poučavanja“ za prirodoslovne predmete i matematiku u osnovnim i srednjim školama.

Takozvani „scenariji poučavanja“ u sklopu e-Škola trebali bi dodatno potaknuti nastavnike na korištenje tehnologije i digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS) u nastavi, posebno onih izrađenih u sklopu projekta „e-Škole“. Ujedno ih se želi potaknuti i da se sami okušaju u kreiranju vlastitih scenarija poučavanja te da ih objavljuju i dijele s kolegama. Svaki scenarij poučavanja podrazumijeva inovativne metode učenja i poučavanja matematike, kemije, fizike i biologije uz korištenje tehnologije. Dosad je izrađeno 100 od ukupno 240 scenarija poučavanja za spomenute predmete u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola, a svaki od njih predlaže niz inovativnih ideja za provedbu specifičnih nastavnih tema kroz nastavne aktivnosti na način da se učiteljima predloži suvremena pedagoška metoda (npr. obrnuta učionica, istraživačko učenje, timski rad, igrifikacija i sl.) i prikladna tehnologija, digitalni nastavni materijali ili digitalni alat za provedbu nastavne aktivnosti.

Posebna vrijednost ovih dokumenata je što u izvedbi svih aktivnosti i zadataka daju preporuku prilagodbe nastavnih aktivnosti za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, dakle i učenicima s teškoćama te darovitim učenicima.

Scenarije poučavanja CARNet je izradio u suradnji s projektnim partnerima Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za odgoj i obrazovanje te konzorcijem koji čine tvrtka Profil Klett, British Council te Centar inkluzivne potpore „Idem“. Svi dokumenti recenzirani su od strane neovisnih metodičara, predmetnih stručnjaka i stručnjaka za inkluziju, a kako bi se osigurala što bolja kvaliteta i primjenjivost u samoj nastavi, scenariji poučavanja evaluirani su i revidirani u skladu s povratnim informacijama učitelja i nastavnika koji će ih i primjenjivati.

Svi scenariji poučavanja obuhvaćaju tri razine: početnu, srednju i naprednu, kako bi bili što prikladniji nastavnicima, odnosno razini njihove digitalne kompetencije. Preostalih 140 scenarija u sklopu pilot projekta e-Škole izradit će se do kraja ove školske godine. Radi lakšeg pristupa, svi dokumenti bit će objavljeni na nedavno pokrenutoj, jedinstvenoj mrežnoj stranici https://scenariji-poucavanja.e-skole.hr te u digitalnom priručniku za učitelje i nastavnike, koji će biti izrađen i objavljen u listopadu ove godine te će nastavnicima pružati metodičke upute kako što kvalitetnije primjenjivati scenarije poučavanja u nastavi.

Od jeseni 2017. svi scenariji bit će dostupni kroz repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja koji se također razvija kroz pilot projekt e-Škole.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next