Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ericsson predviđa potrošačke trendove za 2017. godinu Istaknuto

Ericsson predviđa potrošačke trendove za 2017. godinu

Ericssonov ConsumerLab predstavio je godišnje izvješće o trendovima u kojem je ove godine umjetna inteligencija (AI) važna tema jer potrošači smatraju da ima važniju ulogu nego prije, i u društvu i na poslu. Štoviše, 35 posto naprednih korisnika interneta žele AI u ulozi savjetnika na poslu, a jedan od četiri ispitanika bi je želio kao rukovoditelja.

Glavnih deset potrošačkih trendova za 2017. i dalje predstavljeni u izvješću su:

  1. AI posvuda: 35 posto naprednih korisnika interneta žele AI u ulozi savjetnika na poslu, a jedan od četiri ispitanika bi je želio kao rukovoditelja. Istovremeno, gotovo polovica ispitanika brine da će roboti na temelju AI uskoro uzrokovati gubitak mnogo radnih mjesta.

  2. Postavljanje ritma za internet stvari (IoT): Potrošači sve više koriste automatizirane aplikacije čime se pospješuje usvajanje IoT-a. Dva od svakih pet ispitanika vjeruju da će pametni telefoni naučiti njihove navike i automatski obavljati zadatke za njih.

  3. Pješaci - zagovornici autonomnih automobila: Vozači automobila u budućnosti možda neće postojati. Jedan od četiri pješaka osjećao bi se sigurnije prilikom prelaska ceste kad bi svi automobili bili autonomni, a njih 65 posto radije bi posjedovalo autonoman automobil, nego klasičan automobil koji moraju sami voziti.

  4. Stopljena stvarnost: Gotovo četiri od pet korisnika virtualne stvarnosti (VR) vjeruje da će VR biti nemoguće razlikovati od fizičke stvarnosti već za tri godine. Polovica ispitanika je već zainteresirana za rukavice ili cipele koje omogućuju interakciju s virtualnim objektima.

  5. Neusklađena tijela: Kako autonomni automobili postaju realnost, povećat će se problemi s mučninom u vožnji te troje od deset ispitanika predviđa da će trebati tablete protiv mučnine. Jedan od svaka tri ispitanika također želi koristiti tablete za bolest putovanja uz tehnologije virtualne i proširene stvarnosti.

  6. Sigurnosni paradoks pametnih uređaja: Više od polovice ispitanika već koristi alarme, praćenje ili obavještavanje na svojim pametnim telefonima. Od onih koji kažu da se osjećaju sigurnije uz svoj pametni telefon, tri od pet kažu da se više i češće upuštaju u rizike jer se oslanjaju na svoj telefon.

  7. Društveni silosi: Na društvenim mrežama sve se češtće formiraju zatvoreni "društveni silosi", unutar koji se zatvaraju grupe sličnomišljenika. Jedan od tri ispitanika kaže da su društvene mreže njihov glavni izvor vijesti. Također, više nego jedan od četiri ispitanika smatra mišljenje svojih kontakata važnijim od gledišta političara.

  8. Proširena osobna stvarnost: Više od polovice ispitanika bi željelo koristiti naočale za proširenu stvarnost (AR) za osvjetljavanje tamne okoline te za ukazivanje na opasnosti. Više od trećine ispitanika bi time također željelo ukloniti uznemirujuće prizore iz svoje okoline.

  9. Podijeljenost oko privatnosti: Dva od pet napredna korisnika interneta žele se služiti samo kriptiranim uslugama, no mišljenja su podijeljena. Gotovo polovica bi htjela relativno dobru privatnost prilikom korištenja svih usluga, dok više od trećine ispitanika vjeruje da privatnost ionako više ne postoji.

  10. Velike tvrtke za sve: Više od 40 posto naprednih korisnika interneta htjelo bi da im pet najvećih IT kompanija dobavlja sve proizvode koje trebaju ili žele. Među njima, troje od četvero vjeruje da će se to i dogoditi za samo pet godina.

Osvrnuvši se na porast virtualne stvarnosti, rukovoditelj istraživanja u Ericsson ConsumerLab-u Michael Björn, rekao je: „Osim stvarnog vremena, vjerujem da bismo trebali govoriti i o vremenu stvarnosti. Činjenica je da ono što zovemo stvarnost postaje sve više osobno i subjektivno. Potrošači, osim što se okružuju istomišljenicima na društvenim mrežama, počinju prilagođavati i način na koji doživljavaju svijet pomoću tehnologija proširene i virtualne stvarnosti. Također, žele da budućnost ostane u potpunosti mobilna, što implicira da će potražnja za trenutnom i brzom povezanošću koja može koristiti baterije ubrzano rasti. U tom smislu, vrijeme stvarnosti znači da je vrijeme za 5G mreže.“

Uvidi iz izvješća o 10 glavnih potrošačkih trendova zasnovani su na globalnim istraživačkim aktivnostima Ericsson ConsumerLaba-a koja traju preko dvadeset godina, a ovogodišnje izvješće temeljeno je na podacima iz online ankete naprednih korisnika interneta u 14 velikih svjetskih gradova koja je provedena u listopadu 2016. Premda istraživanje predstavlja samo 27 milijuna građana, u Ericssonu smatraju da njihov profil ranih usvojitelja ispitanike čini adekvatnim uzorkom za istraživanja budućih trendova.

Cjelovit izvještaj na engleskom jeziku je dostupan ovdje, a prateći video možete pogledati ovdje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next