Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Lenovo predstavlja nova rješenja za superračunarstvo Istaknuto

Lenovo predstavlja nova rješenja za superračunarstvo

Na International Supercomputing Conference (ISC) 2016., Lenovo je predstavio Lenovo Scalable Infrastructure Services, sustav koji nazivaju "okosnicom koja pruža jasan nacrt za razvoj, konfiguraciju, izgradnju, pružanje i potporu rješenjima, koju je moguće replicirati". Kako bi stvorila ovu okosnicu, tvrtka Lenovo je ostvarila partnerstvo s tvrtkom Intel, oslanjajući se na Intel Scalable System Framework (SFF) kako bi pružili potpuno integrirana HPC rješenja s unificiranom potporom.

Lenovo je prikazao prvu instalaciju koristeći superračunalo “MARCONI” za međusveučilišni računalni konzorcij Cineca iz talijanskog mjesta Casalecchio di Reno. Superračunalo, kojeg su zajednički osmislili Cineca i Lenovo, temelji se na NeXtScale platformi tvrtke Lenovo i koristi najnovije Intel Xeon procesore. Radi se o jednoj od najvećih instalacija Intel Omni-Path Architecture do danas. Znanstvenoj zajednici daje pristup tehnološki naprednom, energetski učinkovitom HPC rješenju.

Lenovo je na superračunalu MARCONI postigao održivu High-Performance Linpack (HPL) izvedbu od 1,72 PFlop/s, ističući sposobnost isporuke i brzog pokretanja najnovije HPC tehnologije. Budući da rješenje dolazi u potpunosti sastavljeno, testirano i spremno za pokretanje, brzina instalacije može se ubrzati.

Lenovo Scalable Infrastructure Services koristi tvrtkin snažni portfelj servera, koji je ranije ove godine unaprijeđen sljedećom generacijom Intel Xeon v4 procesora i uvođenjem novog 2U, 4-čvornog sustava ThinkServer SD350. Uz to, Lenovo je nadogradio svoje NeXtScale M5 rješenje hlađenja vodom kako bi integrirao Intel Xeon v4 procesore s poboljšanom standardnom petljom što omogućava još bolju izvedbu, učinkovitost i fleksibilnost.

Lenovo i Leibniz Supercomputing Centre pokazali su na konferenciji i izniman napredak u hlađenju Lenovo CoolMUC-2 klastera, temeljenog na NeXtScale M5, vodom temperature 50°C u proizvodnom okruženju. LRZ koristi sustav kako bi “zeleni IT” pomaknuo korak dalje, koristeći toplu vodu izravno iz tvrtkine tehnologije hlađenja vode kako bi potaknuo “rashlađivače apsorpcije.” Ovi rashlađivači koriste energiju tople vode za generiranje hladne, koja se potom koristi za hlađenje pet petabitova HPC pohrane.
Rezultat je učinkovitost ponovnog korištenja energije (ERE) od 0,3 – što znači da je 70% postojeće topline u potpunosti reciklirano i pretvoreno u hladnu vodu. Uz to, hlađenje tople vode također smanjuje potrošnju energije servera i poboljšava učinkovitost korištenja energije (PUE). Kao rezultat, sistem LRZ CooLMUC-2 koristi manje od pola ukupne struje u usporedbi s usporedivim konvencionalnim sustavima hlađenja zrakom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next