Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Počeo najveći festival novih tehnologija u ovom dijelu Europe – Brave New World Istaknuto

Počeo najveći festival novih tehnologija u ovom dijelu Europe – Brave New World

U Zagrebu je počeo najveći festival novih tehnologija u ovom dijelu Europe, Brave New World. U U prostorima zagrebačkog HUB385 prisutne je oduševio mladi genijalac Easton LaChappelle, tvorac robotičke ruke upravljane mislima koja je izazvala revoluciju u industriji protetike.

S mnoštvom posjetitelja podijelio je svoju inspirativnu priču ali i zavidno iskustvo koje, iako tek 19-godišnjak, ima u području primjene novih tehnologija. Istaknuo je da nova digitalna revolucija otvara vrata nalaženju inovativnih rješenja u realizaciju kojih se može uključiti čitava zajednica. LaChappelle već radi za NASA-u, a trenutno razvija koncept exoskeletona koji bi mogao pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju.

Easton LaChappelle BNW 2

Roboticka ruka upravljana mislima

Bionicka ruka mladog genijalca u Zagrebu VIDIClanakNaslovna

U jeku polemika o budućnosti obrazovanja, svojim je predavanjem pažnju privukla Saba Ghole, suosnivačica prve službene makerske škole u SAD-u NuVu, predstavivši inovativni model učenja koji potiče razvoj kreativnosti, inovativnosti i kritičkog razmišljanja. Ovaj model školovanja koji odbacuje sustav ocjenjivanja do sada je rezultirao nizom uspješnih inovacija kojima mladi makeri rješavaju stvarne probleme u svijetu.

Saba Ghole Education 2.0

Na Makers fairu mladi makeri i inovatori predstavili su svoje projekte poput robota, start-upova za pametno navodnjavanje, parkiranje, turističko razgledavanje, kao i popularnu solarnu klupu, automatiziranu i vjerojatno svjetski najnapredniju košnicu, meteorološku stanicu i mnoge druge zanimljive projekte. Održan je i niz radionica kojima se želi podići tehnološke kompetencije mladih i ohrabriti ih da izrađuju inovativna tehnološka rješenja. Izlaganja projekata makera i praktične radionice nastavljaju se i idućih dana, a tada su na rasporedu i predstavljanje te utrka dronova.

radionica

Vrhunac Brave New Worlda očekuje nas idućeg vikenda (10.-12. lipnja) kada se održava veliki 48-satni hackathon. On će biti prilika da se istaknu najbolji koji potom ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojeg će, uz mentorstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka bogatog iskustva, raditi na razvoju projekata inspiriranih konceptom pametnih gradova. Projekte razvojnih timova sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj - Vipnet, HEP i RiT. Pobjednički tim hackathona očekuje investicija u iznosu od čak milijun kuna za lansiranje projekta na globalno tržište.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next