Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Inovatorica obrazovnog sustava Saba Ghole predstavit će školu budućnosti na festivalu novih tehnologija u Zagrebu

Inovatorica obrazovnog sustava Saba Ghole predstavit će školu budućnosti na festivalu novih tehnologija u Zagrebu

Saba Ghole predstavit će na konferenciji u Zagrebu 4. lipnja napredni model učenja koji potiče razvoj vještina budućnosti – kreativnost, inovativnost, kritičko razmišljanje, rješavanje problema, znatiželju i maštu. Model školovanja koji odbacuje sustav ocjenjivanja do sada je rezultirao nizom uspješnih inovativnih projekata kojima mladi makeri rješavaju stvarne probleme u svijetu.

Kako izgleda škola budućnosti koja potiče kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje, moći će se čuti ove subote, 4. lipnja u Zagrebu u prostorima HUB385, gdje će vizionarka obrazovnog sustava Saba Ghole održati predavanje u sklopu Brave New World konferencije.

Za Sabu Ghole, urbanu dizajnericu i suosnivačicu prve makerske srednje škole u SAD-u, kurikulumi razvijenih zapadnih zemalja su zastarjeli, a ocjene i ispiti znanja glavna su prepreka u razvoju kreativnosti djece jer izazivaju strah od neuspjeha. Potaknuta nedostacima ovakvog sustava koji vrednuje davanje točnih odgovora a ne usvajanje praktičnih vještina, s dvoje kolega s fakulteta otvorila je u Cambridgeu NuVu Studio, inovacijski centar za učenike srednjih škola koji razvija vještine budućnosti – kreativnost, inovativnost, kritičko razmišljanje, rješavanje problema i upotrebljivost – te potiče znatiželju i maštu.

U fokusu njezina naprednog pedagoškog programa je timski rad učenika različitih interesa na multidisciplinarnim projektima kojima rješavaju stvarne probleme u svijetu. Za trajanja programa polaznici mijenjaju timove kako bi spoznali raznolikost tema i područja, razvijali fleksibilnost razmišljanja i stečena znanja primijenili i na drugim projektima. Mentori koji vode timove lideri su u različitim industrijama - poduzetnici, znanstvenici, umjetnici, dizajneri, robotičari i doktoranti s MIT-ja i Harvarda, a njihova je uloga prenositi iskustva i znanja na mlade te ih naučiti kako biti inovativan.

Nuvu

Umjesto ocjena, alat kojim se napreduje u školskom sustavu kakvog provodi Saba Ghole su 3D printer, laserski rezač, Arduino i niz uobičajenih komponenti potrebnih budućim makerima da ideje oblikuju u projekte. U odabiru ideja nema ograničenja, pa se tako podržavaju projekti u rasponu od novih medicinskih tehnologija, preko interaktivnih igara do stvaranja glazbe i umjetnosti putem misli.

Cilj je ovog eksperimentalnog školskog programa dokazati da smo već s 13 godina sposobni biti dizajneri i inženjeri te proizvesti opipljiva rješenja za svakodnevne izazove koje postojeći obrazovni sustav omogućuje tek na razini visokog obrazovanja. Putem novog sustava školovanja Saba želi što većem broju djece i mladih omogućiti da svoje ideje i interese realiziraju već u školi, a uspjeh mnogih dosadašnjih projekata, koje će ujedno predstaviti na konferenciji, potvrda je da je na pravome putu.

Saba Ghole posjeduje bogato iskustvo u urbanom dizajnu, kojeg je magistrirala na MIT-ju, a danas ga povezuje s novim tehnologijama, obrazovanjem i poduzetništvom. Radila je na mnogim inovativnim obrazovnim projektima, uključujući najveći svjetski centar visokog obrazovanja za žene, Sveučilište Princess Nora Bint Abdulrahman u Rijadu.

nuvu2

Ova vizionarka budućnosti obrazovanja predstavit će se na Brave New Worldu, najvećem festivalu novih tehnologija koji se od 4. do 12. lipnja održava u prostorima HUB385 u Zagrebu. Brave New World objedinit će konferenciju, Zero-to-hero radionice, izlaganja mladih makera i inovatora te 48-satni hackathon inspiriran konceptom pametnih gradova. Sve informacije o događanju i program zagrebačkog Brave New Worlda mogu se pronaći na web stranici http://cityos.io/zagreb.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next